Annons

Wall Street-bloggen

Daniel Kederstedt

Daniel Kederstedt

En global ekonomi fylld av turbulens, amerikanska politiker som hellre tjafsar än enas om budgetlösningar och kollapsade råvarupriser.

Första halvan av 2013 har bjudit på en hel del negativa inslag – däremot långt ifrån tillräckligt för att knäcka styrkan i de amerikanska börserna som rusat mot nya rekordnivåer.

Under årets första sex månader har Nasdaq Composite och S&P500 lyft med 12 procent vardera. För det sistnämnda indexet innebär det den högsta siffran sedan 1998. Det är dock 2 procentenheter under Dow Jones Industrial Average som haft sin bästa tid sedan 1999.

Bland de industrier som har gått särskilt bra under halvåret syns hälsovård och finans. Ett stort utropstecken syns också kring ett av världens mest kända bolag – Apple, minus 27 procent.

Under hösten 2012 satte it-bolagets aktie nytt rekord när den klev över 705 dollar och gav företaget ett börsvärde på över 660 miljarder dollar. Idag handlas aktien för runt 390 dollar till ett totalt värde om 370 miljarder dollar.

Förutom en tillfällig svacka i våras har inte Apple kretsat på så låga nivåer sedan i slutet av 2011 – något som resulterat i att oljebolaget Exxon Mobile återigen tagit över tronen som landets högst värderade börsbolag.

Skälen till Apples ras är flera men främst kretsar de kring att produktionsutvecklingen avstannat (på senare tid lanseras modifieringar snarare än nya produkter) och ökad konkurrens.

Så här ser förresten Apples utveckling ut i förhållande till Nasdaq Composite eller Dow Jones:

Här är de 5 bästa aktierna på Dow Jones 30:

Hewlett Packard: +73 procent

Boeing: +36 procent

American Express: + 30 procent

Microsoft: +29 procent

Walt Disney: +28 procent

De 5 sämsta aktierna på Dow Jones 30:

Alcoa: -10 procent

Caterpillar: – 8 procent

IBM: – 1 procent

Exxon: + 3,8 procent

AT&T: +5 procent

Fotnot: Med det här inlägget tar bloggen semester.

Om bloggen


Daniel Kederstedt är SvD Näringslivs korrespondent i världens ekonomiska huvudstad – New York. Med utgångspunkt från Wall Street rapporteras här om finansvärlden, börserna och det internationella näringslivet.

@kederstedt på Twitter