Annons

Wall Street-bloggen

Daniel Kederstedt

Daniel Kederstedt

– Aldrig någonsin kommer de amerikanska skattebetalarna igen att tas som gisslan av en bank som är ”too big to fail.”

Den 21 januari 2010 ryter Barack Obama än en gång ifrån. Ett och ett halvt år har passerat sedan Lehman Brothers föll. Presskåren i Vita Huset lyssnar noggrant till vad som ska bli grunden till Dodd-Frank.

Ett halvår senare undertecknas reformen.

Tre år senare har nästan ingenting hänt.

Efter att bland annat den amerikanska justitieminister Eric Holder tidigare förkunnat att Wall Streets största företag är för stora för att åtala stämmer nu en mängd politiker och ansvariga upp i liknande tongångar.

Tyngst ord hämtar vi från den vanligtvis anonyma Jim Wigand.

Han arbetar hos bankövervakaren Federal Deposit Insurance Corp. Varje dag går Jim Wigand till arbetet för att planera för hur en kollaps av Citigroup, Goldman Sachs eller JP Morgan Chase ska skötas så att Barack Obama får sin vilja igenom.

Hans dom till nyhetssajten Bloomberg: Ingen av de tre företagen har kunnat presentera en trovärdig plan för hur en kollaps ska kunna skötas utan att hela finanssystemet på spel.

Trion är inte de enda som misslyckats.

Enligt James Wigand har vissa banker kommit längre än andra, men de 11 största bankerna i landet enas i att de inte ens är nära att ha formulerat en tillräckligt stark plan, låter det.  Bank of America, Barclays och Deutsche Bank är tre av de finanshus som senast den 1 oktober tvingas lämna in nya förslag. Ett knippe andra banker, däribland HSBC och Wells Fargo, måste lämna in sina första utkast den 1 juli.

James Wigand är inte ensam om att peka på bräckligheten i det finansiella systemet – eller fiaskot i Barack Obamas reform Dodd-Frank om vi så hellre vill.

Donald Kohn, vice ordförande i centralbanken 2008-2009, konstaterar att ”för stora för att falla, för viktiga för att falla – det har sannerligen inte förbjudits ännu.”

Karen Shaw Petrou, verksamhetschef på konsultfirman Federal Financial Analytics, tror att någon av bankerna i slutändan kommer behöva genomgå en omstrukturering för att uppfylla kraven.

Jag är tveksam till att kraven ens någonsin kommer uppfyllas.

Utvecklingen kring Dodd-Frank är extremt trög. Och många av de lagar som har klubbats igenom i reformen är inte särskilt starka. Förenklat och hårt draget: Finansindustrins lobbyverksamheter har styckat sönder förslagen. Allt till många politikers goda minne – eller plånbok…

Om något har vi istället sett hur Wall Streets jättar har växt sig än större efter krisen.

Om bloggen


Daniel Kederstedt är SvD Näringslivs korrespondent i världens ekonomiska huvudstad – New York. Med utgångspunkt från Wall Street rapporteras här om finansvärlden, börserna och det internationella näringslivet.

@kederstedt på Twitter