Annons

Wall Street-bloggen

Daniel Kederstedt

Daniel Kederstedt

Ända sedan centralbanken började pumpa in pengar i det finansiella systemet har marknaden spekulerat om när satsningarna ska dras undan.

När den amerikanska centralbanken Federal Reserve slutligen väl flaggade för att stimulanserna nog kan vara på väg att trappas ned kom allt genast istället att handla om hur det går till.

Tvärtemot vad många, inklusive Federal Reserve självt, förväntat sig har marknaderna inte slagit in på en kontrollerad och lugn justering där räntorna kunnat hänga på i maklig takt. Istället har det blivit tal om en nervös flykt som avslöjat marknaderna som stimulansberoende och uppblåsta. Plötsligt är det som att en stor grushög har skyfflats in i handelsplatserna.

S&P500 och Nasdaq Composite är visserligen plus 10 procent sedan årsskiftet. Men sedan den 19 juni, då Federal Reserve betonade på allvar att stimulanserna snart kan vara ett minne blott, har det pekat 5 procent nedåt. För Dow Jones är motsvarande siffror plus 12 procent respektive minus 4 procent. Förändringarna ska inte enbart kopplas till centralbankens ord – där finns bland annat ett kinesiskt banksystem som satts i gungning – men att det är den drivande faktorn är uppenbart.

De stora förändringarna har dock uppenbarat sig på obligationsmarknaden. Räntan på tioårigt amerikanskt statspapper har rasat med över 10 procent sedan toppen i maj. Enligt analysbolaget TrimTabs, som New York Times har anlitat, är det främst de privata investerarna som dumpat obligationer – allt till ett värde om 48 miljarder dollar bara i juni. De stora finanshusen har, givetvis, följt efter.

Att världens största ekonomi mår bättre borde förstås ses som en positiv händelse. Men pengarna som har pumpats in i det finansiella systemet för att få fart på det ekonomiska dragloket har samtidigt gjort det enklare för investerarna att göra riskfyllda satsningar med lånade pengar. Nu vill ingen sitta med Svarte Petter.

Även om centralbankens attitydförändring inte kommer som en blixt från klar himmel, borde inte heller reaktionerna göra det.

Under våren har börsen ibland rusat utan att det funnits vettiga ekonomiska förklaringar. Och ett tecken på att marknaderna skulle slå bakut kom i maj när centralbankschefen Ben Bernanke för första gången hotade att kapa i stimulanserna. Som skrivits tidigare här förlorade de globala marknaderna då 3000 miljarder dollar i värde under de tre efterföljande veckorna, uppger Bank of America Merrill Lynch. Finanshuset drar tydliga kopplingar till Federal Reserve.

Om bloggen


Daniel Kederstedt är SvD Näringslivs korrespondent i världens ekonomiska huvudstad – New York. Med utgångspunkt från Wall Street rapporteras här om finansvärlden, börserna och det internationella näringslivet.

@kederstedt på Twitter