Annons

Wall Street-bloggen

Daniel Kederstedt

Daniel Kederstedt

Den ekonomiska tillväxten är fortfarande bara måttlig men vi ser stora möjligheter till förbättringar. Och ett tänkbart alternativ är att en nedtrappning av stimulanserna, för 85 miljarder dollar i månaden, kommer att inledas redan innan året är över. Eventuellt är stödköpen till och med helt avslutade i mitten av 2014.

Så lät det ungefär när Ben Bernanke talade till pressen igår.

Reaktionerna lät inte vänta på sig, särskilt inte som det senare publicerades uppgifter om att tillväxten inom Kinas industri saktar in.

I USA föll visserligen bara Dow Jones och S&P500 med strax över 1 procent vardera efter centralbankens besked, men samtidigt drog de amerikanska statspappersräntorna så pass kraftigt uppåt att den tioåriga obligationsräntan landade på sin högsta nivå sedan mars 2012.

Europeiska statspappersräntor hakade på. Även om det har synts något av en återgång rör det sig ännu om lyft på över 8 punkter. Den svenska tioårsräntan har lyft från 2 till 2,15 procent.

Nytt liv blåstes också i dollarn som steg med hela 14 öre gentemot den svenska kronan. En analytiker på Citigroup var snabb med att slå fast varför: ”Investerarna är vettskrämda. Dollarn regerar.” Han noterade också att mängden valutaaffärer var större än vanligt. Även euron tappade mot dollarn, som ofta betraktas som en säker hamn i turbulenta tider.

Samtidigt sjönk guldpriset med närmare 5 procent till 1286 dollar per ounce – den lägsta noteringen sedan i september 2010. Silverpriset brakade 7,4 procent nedåt, även det till sin lägsta nivå på närmare tre år.

I stort sett samtliga stora börsindex världen över pekar också nedåt. Delvis just på grund av Ben Bernankes uttalanden. Tyska Dax 30 handlas i skrivande stund nedåt 2,3 procent. På ungefär samma nivå hittar vi stockholmsbörsen, FTSE 100 Index, Euronext 100 och spanska Ibex 35. Samtidigt rusade investerarna bort från många tillväxtländer – MSCI index pekar nedåt över 3 procent samtidigt som nedgångar syns i Asien.

De amerikanska börserna väntas följa efter när handelsportarna slår upp 15.30 svensk tid. Dessutom har det just publicerats ny statistik som visar att mängden nya arbetslösa i USA har ökat med 18 000 personer till 354 000 personer.

Då ska vi också minnas att det även kommit en blandad kompott av preliminära inköpschefsindex från Europa. Överlag var de dock så pass positiva att Commerzbank stärktes i sin bedömning om att euroområdets ekonomi kan ha börjat växa igen.

Med allt sagt: Är marknadsreaktionerna logiska?

Inte helt.

Att världens största ekonomi går bättre, och centralbanken är redo att framöver dra ner på stimulanserna, borde vara en positiv sak – USA är en enormt stor handelspartner och ett draglok för stora delar av världen.

Eller som Nordnets sparekonom Günter Mårder konstaterade i ett inlägg på Twitter: ”Svårförklarligt för den dödlige.”

Om bloggen


Daniel Kederstedt är SvD Näringslivs korrespondent i världens ekonomiska huvudstad – New York. Med utgångspunkt från Wall Street rapporteras här om finansvärlden, börserna och det internationella näringslivet.

@kederstedt på Twitter