Annons

Wall Street-bloggen

Daniel Kederstedt

Daniel Kederstedt

Ur askan ska vi bygga något nytt.

Så tycks det som att Bank of America resonerade när Wall Street stod i lågor 2008, löpelden spred sig till allmänheten på Main Street och hundratals miljarder skyfflades från skattebetalarna till finansvärlden för att agera brandfilt.

När Bank of Americas egen brandhärd var under kontroll (om man nu ens väntade så länge?) tycks det som att man knappt kunde vänta innan det var dags för ytterligare fuffens.

2008 lanserade Vita Huset Home Affordable Modification Program (HAMP), ämnat att hjälpa bolånetagare som kommit på obestånd att finansiera om sina lån. Det blev en misslyckad satsning där målet om att hjälpa 3-4 miljoner bolånetagare landat inte ens uppfyllts till 25 procent. Nu publicerar tv-kanalen CNBC uppgifter som delvis kanske kan förklara varför.

Inte bara ska anställda på Bank of America ha uppmanats att motverka statens hjälpinsatser utan dessutom fått bonus för det. Bolånetagare som med lagen på sin sida borde ha fått hjälp att justera sina lån nekades – antingen för att bara fördröja processen eller se till att en utmätning påbörjades.

– Vi ombads ljuga för kunderna, säger Simone Gordon, som arbetade hos banken fram till och med förra året. Våra chefer sade vid upprepade tillfällen att ju längre vi fördröjde processen, desto mer avgifter kunde Bank of America håva in.

Fusket, som framkommer i en stämning mot banken, ska ha pågått i 26 delstater.

Bank of America har tidigare fått ta emot sylvass kritik för hur de har agerat på bolånemarknaden. Bland annat har storbanken tillsammans med fyra andra aktörer betalat totalt 26 miljarder dollar i ersättning sedan de misskött sin funktion som långivare. Däribland genom att låta ärendena gå per automatik istället för att granska dem var för sig.

– Från vad jag såg ville Bank of America undvika att så många bostadsägare som möjligt kunde ta del av HAMP-programmet. Allt samtidigt som man försökte få allmänheten och staten att tro att man arbetade för att rätta sig efter HAMP, säger Theresa Terrelonge, tidigare anställd på banken.

Om bloggen


Daniel Kederstedt är SvD Näringslivs korrespondent i världens ekonomiska huvudstad – New York. Med utgångspunkt från Wall Street rapporteras här om finansvärlden, börserna och det internationella näringslivet.

@kederstedt på Twitter