Annons

Wall Street-bloggen

Daniel Kederstedt

Daniel Kederstedt

Dow Jones och S&P500-index är upp 17 procent sedan årsskiftet, Nasdaq Composite visar 16 procent plus.

Goda tider på börsen, minst sagt.

Och än bättre blir det. I alla fall om vi ska tro analytikern Walter Zimmerman som i en intervju med CNBC hävdar att uppgången är så pass stark att den omöjligtvis inte kan fortsätta ett tag till.

Som bevis för sin tes har han tidigare års utveckling på börsen som visar att det kommer finnas goda skäl att plocka fram champagneflaskan i slutet av året.

En tes som vilken som helst, förstås.

Och ni vet lika förstås att vid det här laget att han, liksom alla andra analytiker, inte kan fastslå något med säkerhet. Spekulation, kort och gott.

Men börsen, som pumpats upp av centralbankens stimulanser, har haft en imponerande utveckling. Särskilt med tanke på att det har funnits flera slukhål längs vägen, och fortsätter finnas.

Allra senast idag konstaterade centralbankschefen Ben Bernanke inför kongressen det vi redan visste: Enligt honom står inte landet på tillräckligt stadiga ben för att klara sig självt. Stimulanserna måste fortgå, räntorna hållas nere.

”En för tidig åtstramning av penningpolitiken kan leda till att räntorna stiger temporärt, men det skulle också medföra en betydande risk för att den ekonomiska återhämtningen bromsas eller bryts, vilket leder till att inflationen faller ytterligare”, sade Bernanke.

Han tillade att penningpolitiken erbjuder ”betydande fördelar”, att arbetslösheten på 7,5 procent är vida över vad den bör vara i en sund ekonomi samt att högre skatter och stora åtstramningar i de statliga utgifterna kommer hämma den ekonomiska utvecklingen nästa år.

I dagsläget pumpar centralbaken in 85 miljarder dollar i ekonomin varje månad och har förklarat att det stödet kommer fortsätta fram till dess att arbeslösheten når mer sunda nivåer, runt 5 procent.

En av de viktigaste parametrarna för att USA verkligen ska lyfta är också bostadsmarknaden. På sistone har priserna stigit, antalet utmätningar minskat och nyproduktionen ökat. Positivt, förstås.

Men är det gott nog?

Det är ännu en lång väg kvar till dess att även bostadsmarknaden är på sunda nivåer.

I fjol garanterade exempelvis staten 84 procent av de nya lån som togs för 1900 miljarder dollar. Det är riskfyllt. En ny kris skulle innebära ny ekonomisk storsmäll för skattebetalarna.

Att staten stöttar bostadsmarknaden på det här sättet var en temporär lösning som skulle dras undan när krisen har tagit slut. Men över fyra år sedan den nådde sin topp lever den ekonomiska uppbackningen kvar i allra högsta grad. Det finns inte ens en vettig plan för hur nedmonteringen av hjälpen ska gå till.

Sheila Bair, tidigare chef på bankövervakaren Federal Deposit Insurance Corp, har nyligen också i ett tal att bostadsmarknaden ”ännu är fortsatt väldigt svag” och att det är alldeles för tidigt att vifta bort farhågorna om en ny kris.

Enligt henne är möjligheten stor för att priserna trycks tillbaka och uppgången kommer av sig. För det första pekar Sheila Bair på risken för att bankerna sitter på ett stort utbud av utmätta hus som de kommer försöka sälja när marknaden förbättras – ett större utbud skulle ge lägre priser. För det andra konstaterar hon att otaliga miljoner bostadsägare ännu sitter på större lån än vad deras hem är värt. Ett problem i sig, men som dessutom kan resultera i att priserna trycks tillbaka när bostadsägarna framöver slutligen väntas kunna sälja sina hem utan att göra en minusaffär.

I en ny rapport från Alliance for a Just Society konstaterades det också att invånarnas förmögenhet urholkades med 192,6 miljarder dollar under fjolåret på grund av utmätningar. Det är runt 1700 dollar per hushåll. I rapporten framkommer att ytterligare 221 miljarder dollar kan försvinna om inte myndigheterna kommer till undsättning för de låntagare som har för stora skulder.

Om bloggen


Daniel Kederstedt är SvD Näringslivs korrespondent i världens ekonomiska huvudstad – New York. Med utgångspunkt från Wall Street rapporteras här om finansvärlden, börserna och det internationella näringslivet.

@kederstedt på Twitter