Annons

Wall Street-bloggen

Daniel Kederstedt

Daniel Kederstedt

Att kreditvärderarna inte gjorde sitt jobb under krisen vet vi sedan länge – det slarvades kring betygsättningen i och med att papper som tidigare ratats i ett senare skede ändå kunde få toppbetyget AAA.

Lite mer att läsa om det finns här. Mer i Michael Lewis läsvärda bok The Big Short.

Har kreditvärderarna lärt sig?

Inte enligt Huxley Sommerville, verksamhetschef på Fitch Ratings som nu befarar att ytterligare en gigantiskt finanskris står för dörren.

Här är hans förklaring:

Under förra månaden blev Fitch kontaktade av Citigroup, som strax dessförinnan slagit samman sina påsar med Deutsche Bank för att låna ut 783 miljoner dollar till fastighetsägaren bakom Seagram Building i New York. Bankerna ville nu göra precis som under krisen: Förvandla lånet till en obligation, stycka upp den och sälja bitarna till investerare.

För att få ut bästa resultat (det vill säga kunna håva in mest pengar) vände de sig till kreditvärderaren Fitch i förhoppning om att få obligationerna värderade till toppbetyget AAA.

Fitch nobbade. Motiveringen togs i att bankerna byggde sin modell på att avgifterna för hyresgästerna i Seagram Building skulle öka med 35 procent under de kommande tio åren. Lite väl optimistiskt, ansåg Fitch. Om inte hyran höjs enligt förväntningarna är obligationerna inte alls så starka som man vill ge sken av.

Enligt Fitch vände sig då Citigroup och Deutsche Bank till Moodys, som i måndags förklarade att obligationerna minsann var värda att klassa som AAA. Även den mindre kreditvärderaren Kroll Rating Agency satte AAA på obligationerna, uppger Huffington Post.

Huxley Sommerville tar det som ett direkt bevis för att kreditvärderare återigen ägnar sig åt vårdslösa betygsättningar som riskerar att skaka om finanssystemet.

Kroll Rating menar i ett uttalande att de är väldigt nöjda med sin betygsättning. Den kommer hålla i sig även om intäkterna från hyrorna faller med 30 procent från vad som är förväntat, låter de hälsa. Även Moodys försvarar sin betygsättning eftersom byggnaden är en av de mest attraktiva i New York.

Huxley Sommerville låter sig inte övertygas.

– Alla måste inse vad som håller på att hända, säger han till Hufffington Post. Hela marknaden måste påminna sig själva om att vi är här på lång sikt, inte bara för nästa kvartal.

Om bloggen


Daniel Kederstedt är SvD Näringslivs korrespondent i världens ekonomiska huvudstad – New York. Med utgångspunkt från Wall Street rapporteras här om finansvärlden, börserna och det internationella näringslivet.

@kederstedt på Twitter