Annons

Wall Street-bloggen

Daniel Kederstedt

Daniel Kederstedt

Den hårt kritiserade Jamie Dimon överväger att lämna det lika hårt kritiserade JP Morgan Chase.

Bakgrunden återfinns i att han riskerar att snart få nöja sig med att antingen titulera sig vd eller ordförande, istället för som idag både och.

Som det har gått att läsa tidigare här, pågår det en intensiv kamp bakom kulisserna för att garantera att så inte blir fallet. Nyligen skickade dessutom två toppfigurer inom JP Morgan Chase ut brev till finanshusets aktieägare där de uppmanade alla att se till bankens bästa och behålla Jamie Dimon.

Aktieägarna kommer att rösta om hans framtid vid aktiestämman den 21 maj i Tampa. Utfallet där är däremot inte bindande, men ett tydligt misstroende kan tvinga banken att ändå agera. I fjol ansåg 40 procent att Jamie Dimon borde sitta på en och inte två stolar.

Jamie Dimon har inte velat föregå diskussionerna och uttala sig om sin framtid. Men enligt Wall Street Journal har 57-åringen nu förklarat för bankens största aktieägare att han överväger att lämna skutan om han förlorar makt. Hotet var väntat. Inom många finansdrakar sitter samma person på vd- som på ordförandeposten och att Jamie Dimon ser det som närmast en nödvändighet för att styra JP Morgan Chase åt det håll han vill är rimligt.

Internt skulle hans eventuella avhopp med största sannolikhet mottas väldigt negativt. Jamie Dimon är en man med hårda nypor, men också extremt respekterad för sitt arbete. Han anses vara rätt ledare för banken.

Frågan om hans roll inom företaget har intensifierats sedan banken vid otaliga tillfällen trampat i klaveret. Inte minst riktas kritik mot Jamie Dimon på grund av de uppmärksammande derivatförlusterna på över 6 miljarder dollar och att han har skött efterarbetet dåligt.

Om bloggen


Daniel Kederstedt är SvD Näringslivs korrespondent i världens ekonomiska huvudstad – New York. Med utgångspunkt från Wall Street rapporteras här om finansvärlden, börserna och det internationella näringslivet.

@kederstedt på Twitter