Annons

Wall Street-bloggen

Daniel Kederstedt

Daniel Kederstedt

Har en besvärlig tid just blivit något lättare för Apple?

Även om det finns plumpar och frågetecken i dagens kvartalsrapport tyckte i alla fall vd:n Tim Cook det. Och i bara farten slet han också upp dörren till kassavalvet, som i slutet av mars rymde 145 miljarder dollar.

Inte bara höjs nu utdelningen med 15 procent. Dessutom ökar Apple på aktieåterköpen med 50 miljarder dollar, eller cirka 330 miljarder kronor. Det ska läggas på de 10 miljarder dollar som tidigare har utannonserats. Summa summarum innebär det, enligt Apple, att vi just har presenterats det största återköpet i amerikansk börshistoria.

Därmed var väl lyckan total på börsen vars investerare grymtat högljutt över att pengar bara samlar damm?

Näpp.

Till en början lyfte visserligen aktien med runt 5 procent men skvalpade strax därefter på plus minus noll.

Kvartalsrapporten rymde många positiva bitar, men också flera sänken.

Intäkterna landade på 43,6 miljarder dollar, upp från 39,2 miljarder dollar ett år tidigare. Av det återstår runt 9,5 miljarder dollar i ren vinst, eller 10:09 dollar per aktie.

Totalt sålde Apple 37,4 miljoner mobiltelefoner, vilket var 2,3 miljoner fler än ett år tidigare. Härifrån hämtar företaget sina största intäkter. Samtidigt är konkurrensen stor.

– Marknaden för smartphones har alltid varit konkurrensutsatt. Namnen på våra konkurrenter har ändrats. Tidigare var det RIM, nu är det Samsung som har gift sig med Google rörandet operativsystemet. Dom är onekligen tuffa motståndare, men vi känner att vi har de bästa produkterna. Vi fortsätter att investera för att skapa innovativa produkter, sade vd:n Tim Cook i den efterföljande telefonkonferensen.

Datorförsäljningen låg närmast stilla på 4 miljoner enheter, medan antalet sålda Ipad lyfte kraftigt – upp från 11,8 miljoner ett år tidigare jämfört med 19,5. Försäljningen ökade kraftigt i Kina och Japan.

I rapporten finns som sagt några orosmoln.

Det här var första gången på väldigt länge som vinsten per aktie. Ett år tidigare redovisade Apple en vinst på 12:45 dollar per aktie – idag kom motsvarande siffra alltså in på 10:09 dollar. Dessutom landade vinstmarginalen på 37,5 procent, vilket var marginellt under förväntningarna och ska ställas mot 47,5 procent ett år tidigare.

Samtidigt sätter bolaget upp ett närmast förvånansvärt svagt mål inför kommande kvartal. Då spår Apple att intäkterna ska landa någonstans i intervallet 33,5-35,5 miljarder dollar. Väntat var 38,4 miljarder dollar.

I den efterföljande telefonkonferensen konstaterade Tim Cook just att tillväxttakten saktar in och marginalerna minskar. Men han försökte också skapa optimism för framtiden. Företaget ”arbetar på ny hårdvara, mjukvara och tjänster” och vilka ”är fantastiska” lät det. De kommer att lanseras tidigast i höst och sedan rulla ut under 2014.

Let the speculation begin…

Om bloggen


Daniel Kederstedt är SvD Näringslivs korrespondent i världens ekonomiska huvudstad – New York. Med utgångspunkt från Wall Street rapporteras här om finansvärlden, börserna och det internationella näringslivet.

@kederstedt på Twitter