Annons

Wall Street-bloggen

Daniel Kederstedt

Daniel Kederstedt

Trovärdighet, konkurrens och ett överfullt kassavalv. Det är tre av fem punkter som vi söker mer information kring när Apple idag, cirka klockan 22.30, släpper rapport. Rapporten bevakas här på Wall Street-bloggen.

1: MOBILKRIGET
Att Apple betytt mycket för vidareutvecklingen av mobiltelefonen kan ingen förneka. Men på senare tid har de tydligt förlorat stora delar av det konkurrensförsprång som följde gentemot konkurrenterna. Under det sista kvartalet 2012 överträffades exempelvis försäljningen av bolagets telefoner, Iphone, av Samsungs Galaxy S3.

För ett år sedan sålde Apple runt 35 miljoner telefoner, från vilka bolaget håvade in 22,7 miljarder dollar. Analytiker förväntar sig att de siffrorna ska överträffas, men samtidigt visar tidigare rapporter att försäljningen stretar i motvind. Istället för den nya, lite dyrare modellen, har konsumenterna föredragit äldre och billigare. Samtidigt gör rykten gällande att företaget har en revolutionerande vidareutveckling på gång (se skissen), vilket kan slå mot den existerande försäljningen. Det är ifrån Iphone Apple håvar in mest pengar. Även konkurrenterna höjer insatserna, såväl på mer utvecklade marknader som i exempelvis Indien.

2: INTÄKTERNA OCH VINSTEN
Ska vi lita till Apple (vilket vi kanske inte ska, se punkt 5) så kan bolaget komma att visa upp sitt bästa andra kvartal någonsin. I alla fall när det kommer till intäkterna, som väntas lyfta med 2-4 miljarder dollar. Allt från 39,2 miljarder dollar ett år tidigare. Men samtidigt har bolaget pekat ut att vinsten per aktie väntas till 9-10 dollar, vilket i så fall skulle vara första gången på väldigt länge som den krymper på årsbasis. Ett år tidigare låg vinsten på 12 dollar per aktie. Tillsammans med marginalen, punkt 3, är det härifrån som börsen initialt kommer att få sitt bränsle i efterhandeln och eventuellt skicka ner aktien ytterligare.

3: VINSTMARGINALEN
Apple är en vinstmaskin, men företaget har tappat i kraft. Se bara på nedanstående kurva:

För ett år sedan låg vinstmarginalen på 47,4 procent, men sedan dess har det pekat utför för att senast landa på runt 38 procent – en nivå som är att vänta även den här gången. Det är på inget sätt en kris, men för Apple innebär sådana ras att tilltron till företagets framtid minskar kraftigt. Särskilt samtidigt som företaget får kritik för att inte komma med nya revolutionerande produkter och det finns ett missnöje bland investerarna och farhåga för att glansen är borta. Bland annat har finanshuset Goldman Sachs strukit aktien från sin lista över rekommenderade köp och storägaren Fidelity minskat sitt innehav.

4: KASSAKISTAN
Det finns en sak som aldrig får glömmas bort kring Apple, oavsett vilka krisrubriker som kan sättas i samband med en rapport. Företaget håvar in enormt mycket pengar. I kassavalvet ligger i dagsläget närmare 140 miljarder dollar, alltså runt 1000 miljarder kronor, och samlar damm. Eller nåväl, en del går ju till ledningen förstås. Men kritik hörs från aktieägarna, som börjat ta emot utdelning, om att pengarna borde sättas sprätt på. Att vi skulle få några indikationer om att det är på gång är däremot tveksamt.

5: TROVÄRDIGHETEN
Vid den senaste kvartalsrapporten erkände finanschefen Peter Oppenheimer det vi alla vetat under en längre tid: Apple har konsekvent satt för låga riktlinjer för sina framtida siffror. Mer än realism har de fokuserats kring miniminivåer, vilket var ett lockbete analytikerna med jämna mellanrum slukade gång på gång. När siffrorna sedan kom in över förväntningarna skenade aktien.

På sistone har det inte varit mycket som har skenat med Apple. I alla fall inte åt rätt håll. Efter att taktiken misslyckats under de senaste kvartalsrapporterna uppgav Apple att de skulle justera sina framtidsförväntningar. Istället för att ge exakta siffror ger de nu ett spann på möjliga resultat.

Problemet löst?

Nej, nej.

När it-jätten meddelade att de väntande kvartalsintäkterna skulle landa på 41-43 miljarder dollar och vinst per aktie landa på 9-10 dollar var siffrorna i det lägre spannet av vad som förväntats. Farhågor blossade genast upp huruvida Apple ändå försöker hålla fast vid sin tidigare taktik, eller om bolaget ärligt uppger att det är mer pressat än många tidigare anat. Om Apple krossar förväntningarna lär trovärdigheten raseras på nytt, och det lär inte dröja innan analytikerna gjorde som för några kvartal sedan: Låter framtidsförväntningarna skena fullständigt.

Om bloggen


Daniel Kederstedt är SvD Näringslivs korrespondent i världens ekonomiska huvudstad – New York. Med utgångspunkt från Wall Street rapporteras här om finansvärlden, börserna och det internationella näringslivet.

@kederstedt på Twitter