Annons

Wall Street-bloggen

Daniel Kederstedt

Daniel Kederstedt

Att Jamie Dimon har fått se kungakronan hamna på sned vet vi sedan länge, men nu tas det intern strid för hans framtid.

Som det ser ut idag sitter välavlönade Jamie Dimon på dubbla roller, dels som vd och ordförande inom JP Morgan Chase. Men förändringar kan vara på väg att klubbas igenom vid nästa månads aktieägarmöte.

För att motverka att Wall Street-profilen förlorar sina dubbla roller har nu styrelsemedlemmarna kallat till privata samtal aktieägarna för att övertyga dem om att 57-åringen är rätt man även för framtiden.

Enligt uppgifter är kampen ovanligt intensiv i år. Även medelstora och mindre aktieägare får ta emot telefonsamtal från styrelsen sedan Jamie Dimon, som tidigare slagits hårt för minskade regleringar av Wall Street, stått med byxorna nere. Inte minst sedan derivatförlusterna skenat till 6,2 miljarder dollar.

Ett fåtal banker har olika personer på de två positionerna. Men precis som New York Times uppger hänger sådana rollfördelningar ofta samman med en större omgörning inom banken. Ta exempelvis Bank of America, eller än hellre Citigroup där vd:n Vikram Pandit slutligen petades på ett mycket uppmärksammat sätt förra året.

Om Jamie Dimon tappar sina dubbla roller finns förstås risken att han slutar i ren protest. Förstås ett argument för att faktiskt låta situationen vara status quo men knappast gångbart i längden.

Jag har tidigare ställt frågan om det är hög tid för Jamie Dimon att avgå. Men jag ser i dagsläget ingen anledning till att just derivatförlusterna i sig skulle vara nog för att peta honom från en, eller båda, rollerna.

Förlusterna på 6,2 miljarder dollar kom från satsningar på runt 100 miljarder dollar inom en bank som officiellt sett har tillgångar på 2300 miljarder dollar men inofficiellt snarare det dubbla. Rent siffermässigt landar vi i en situation som må hända just är den ”storm i ett vattenglas” som Jamie Dimon vill göra sken av.

Utåt sett är det däremot en helt annan sak. Det visar exempelvis att faktorerna bakom krisen, som att just banken spelar med stora delar av sitt kapital, hänger kvar. Och dessutom har inte Jamie Dimon skött krishanteringen särskilt väl – mer än något har det gastats och gormats.

Hur nästa månads omröstning slutar?

Omöjligt att svara på.

Men redan förra året röstade 40 procent av aktieägarna för att Jamie Dimon, som är omtyckt av personalen som en man med hårda nypor, skulle petas från en av rollerna.

Foto: Jin Lee/AP

Om bloggen


Daniel Kederstedt är SvD Näringslivs korrespondent i världens ekonomiska huvudstad – New York. Med utgångspunkt från Wall Street rapporteras här om finansvärlden, börserna och det internationella näringslivet.

@kederstedt på Twitter