Annons

Wall Street-bloggen

Daniel Kederstedt

Daniel Kederstedt

Trots att bara 88 000 nya jobb skapades i mars sjunker den officiella arbetslösheten i USA från 7,7 procent till 7,6 procent.

Eftersom USA behöver över 200 000 nya jobb varje månad bara för att hålla jämna steg med befolkningsutvecklingen är det en ekvation som inte borde gå ihop. Men förklaringen finner vi främst i den något deppiga verkligheten att närmare en halv miljon människor har övergett arbetskraften och därmed exkluderas ur beräkningarna.

Av befolkningen ingår nu bara 63,3 procent i arbetskraften. Det är ned från 63,5 procent en månad tidigare – och den sämsta siffran sedan 1979.

Antalet långtidsarbetslösa minskade något – från 40,2 procent till 39,6 procent. Att det är positivt är alltså inte säkert. Mycket väl kan det just vara så att många har blivit så pass uppgivna om att finna ett nytt jobb, alternativt satt sig i skolbänken på nytt eller pensionerat sig, att de exkluderas ur beräkningarna.

I snitt står en person som Jeremy Silverman, som jag mötte upp med inför dagens jobbsiffror, utan arbete i 36 veckor.

Arbetsgivarna argumenterar för att kompetensbristen är stor och att det därför är svårt svårt att anställa. Men för de långtidsarbetslösa är problemet också att många av de jobb som försvann under krisen har ersätts av sådana som har låg lön.

Spana exempelvis bara in den här grafiken från National Employment Law Center:

I en analys inför dagens statistikuppgifter argumenterade Reuters för att USA framstår som världsekonomins lysande stjärna. Förklaringen fanns främst i att arbetsmarknaden är urstark trots de automatiska nedskärningarna i mars.

Inte för att vara den som släcker stjärnor, det gör BLS så bra åt oss. Men sanningen är snarare den att effekterna av nedskärningarna ännu inte syns till fullo, de beräknas vi snarare bli varse mellan april till juni.

Visserligen kan nedskärningarna vara en förklaring till den låga siffran på 88 000 nya jobb. Men hos myndigheterna är det lite status quo för tillfället, och det är där som de stora konsekvenserna av åtstramningarna förväntas synas. I mars förlorade 7 000 myndighetsanställda jobbet, vilket låg i linje med tidigare månader.

Sedan USA officiellt sett lämnade recessionen och började växa igen har man snittat runt 160 000 nya jobb varje månad.

Först när USA kan visa en varaktig ökning där fler ansluter till arbetsmarknaden och faktiskt får jobb, där arbetslösheten närmar sig mer hälsosamma nivåer på 4-5 procent, och centralbanken drar ner på sin aggressiva penningpolitik går det att tala om lysande stjärna.

Några minuter efter öppning pekar börserna nedåt, Dow Jones är minus 1 procent.

Om bloggen


Daniel Kederstedt är SvD Näringslivs korrespondent i världens ekonomiska huvudstad – New York. Med utgångspunkt från Wall Street rapporteras här om finansvärlden, börserna och det internationella näringslivet.

@kederstedt på Twitter