Annons

Wall Street-bloggen

Daniel Kederstedt

Daniel Kederstedt

När nyheten slog ner att Astra Zenecas tidigare vd David Brennan håvade in över en halv miljard kronor i lön och bonusar lät inte reaktionerna vänta på sig.

Ett skräckexempel, skrev till exempelvis kollega Torbjörn Isacson.

David Brennan är förstås inte ensam om att tjäna mer pengar än nogå någon av oss som läser den här bloggen någonsin kommer att kunna lägga vantarna på.

Så här lagom till påsk avslöjas exempelvis att James Mulva fick 260 miljoner dollar när han lämnade sin vd-tjänst på oljebolaget ConocoPhillips. Det motsvarar inte bara cirka 1,7 miljarder kronor utan också den summa som företaget betalade i ersättning till Kina på grund av flera oljeläckage.

James Mulva är inte ensam om att landa på säker mark efter att ha visats ut från ett företag. En undersökning från övervakaren GMI visar att minst 21 vd:ar har tagit emot fallskärmar till ett värde över 100 miljoner dollar sedan 2000.

I topp finner vi John Welch, som styrde General Electric mellan 1981-2001. Han fick 417 miljoner dollar för sitt arbete.

När vi ändå är inne på temat pengar så är de ekonomiska räkenskaperna inte lika roliga för alla.

Okej. Mark Zuckerberg håvade in hela 2,3 miljarder dollar bara på Facebooks aktienotering. Men nu kommer CNN med en uppskattning som visar att han också lär få pytsa upp enorma 1,1 miljarder dollar i skatt. Alltså cirka 7 miljarder kronor.

Det motsvarar cirka 0,05 procent av den totala skattebördan för hela det amerikanska folket, enligt CNN.

Summan känns totalt orimligt – kryphålen är många i det amerikanska skattesystemet och Mark Zuckerberg lär inte skilja sig från andra genom att inte använda dem.

Om bloggen


Daniel Kederstedt är SvD Näringslivs korrespondent i världens ekonomiska huvudstad – New York. Med utgångspunkt från Wall Street rapporteras här om finansvärlden, börserna och det internationella näringslivet.

@kederstedt på Twitter