Annons

Wall Street-bloggen

Daniel Kederstedt

Daniel Kederstedt

När Barack Obama klottrade dit sin namnteckning under Jumpstart Our Business Support – eller JOBS Act som den heter i en slagkraftigare variant – för ett år sedan var det för att underlätta för växande företag att plocka in nytt kapital och skapa jobb.

Lagen innebär framför allt att företag som årligen har under 1 miljard dollar i intäkter inte behöver skicka in mer än två års ekonomiska räkenskaper till finansinspektionen inför sin börsnotering, eller anlita en extern revisor för att granska räkenskaperna.

Wall Street Journal har tagit tempen på JOBS Act och kommit fram till att den inte alls mår särskilt väl. Mer än något har antalet bolag som är har intäkter under 1 miljard dollar och är på väg mot börsen snarare minskat i antal – från 80 till 63.

Marknaden hämmas visserligen ännu av Facebooks vingliga väg in på börsen och den finansiella osäkerheten från såväl Washington som Bryssel. Vi ska också komma ihåg att många bolag kan ha tagit chansen att förbli i privat ägo, då JOBS Act höjer gränsen för hur många aktieägare ett bolag kan ha utan att tvingas ansöka om notering – från 500 till 2000.

Men när Daniel Gallagher, ledamot i finansinspektionen och republikan, ska ge sin förklaring till den uteblivna effekten fokuserar han snarare på en del i JOBS Act som ännu inte implementerats. Den handlar om att bolagen ska kunna hämta in upp till 50 miljoner dollar i börsnoteringen utan att ge insyn – en del i lagen som finansinspektionen pressas att ge godkänt. Med den i hamn kommer bolagen strömma till, resonerar Daniel Gallagher.

Varningsklockor, någon?

När lagen klubbades igenom hördes kritik. Men sedan dess har det varit ganska lugnt. För ett år sedan sammanfattade Elliot Spitzer, tidigare guvernör i New York, farhågorna på ett utomordentligt sätt.

– Det är som en dålig uppföljare till en film. Det borde inte kallas JOBS Act. Det borde kallas Let’s Bring Fraud Back To Wall Street Act.

Mark Morze, som dömdes till fängelse för att ha fifflat med bokföringen i välkända ZZZZ Best under 80-talet, stämde in:

– Det är lagar som den här som gör att såna som jag kan bli rik.

Vad hittar vi då i kön till börsen?

Hetaste bolaget är, förstås, Twitter. It-bolaget väntas skicka in sin börsansökan under året och enligt medierapporter uppges bolaget vilja använda sig av JOBS Act. Regeln kring att man bara får hämta in 50 miljoner dollar i noteringen borde däremot förstöra den möjligheten. Värdet väntas bli 10 miljarder dollar och bolaget lär inte nöja sig med att ta in 50 miljoner dollar om det väl kliver in på börsen.

Enligt en ny undersökning från Emarketer väntas Twitter för övrigt håva in 950 miljoner dollar i intäkter i år och 1,3 miljarder dollar nästa år.

Om bloggen


Daniel Kederstedt är SvD Näringslivs korrespondent i världens ekonomiska huvudstad – New York. Med utgångspunkt från Wall Street rapporteras här om finansvärlden, börserna och det internationella näringslivet.

@kederstedt på Twitter