Annons

Wall Street-bloggen

Daniel Kederstedt

Daniel Kederstedt

Under en längre tid har S&P500 tassat omkring strax under sin rekordnivå.

Slutligen kom idag nyheten som får oss att damma av Tipex-burken och dra ett streck över det tidigare rekordet på 1565,15 punkter – satt i oktober 2007 vilket är omkring samma tidpunkt som finanskrisens effekter började framträda.

Nytt rekord lyder istället 1570,28 punkter även om börsen stängde på 1 569,19.

Frågan är vad som väntar härnäst?

Pessimisterna talar om att en korrigering måste stå för dörren. Omkring sex månader efter toppnoteringen 2007 hade börsen slagit bakut. Något liknande bör vara att vänta nu.

Optimisterna däremot hävdar att rekordet är ytterligare ett tecken på att börserna faktiskt rymmer en styrka som måste tas på allvar. Att Dow Jones slår rekord är en sak, att S&P500 gör det en annan eftersom det anses väga tyngre då det samlar de största bolagen i landet. Om dessutom Apple skulle få fart igen – bolaget är en riktig tungviktare i S&P500 – lär inget hindra index från att skjuta i höjden. It-bolaget handlas idag på en förhållandevis låg nivå – 447 dollar per aktie, att jämföra med rekordet på 705 dollar.

Historiskt sett brukar börsen fortsätta uppåt så fort ett nytt rekord slås. Allra senast såg vi det hända när Dow Jones tidigare i mars nådde nya toppnivåer tio dagar i sträck.

Då var analytikern James Brumley ute och ställde en relevant fråga som även bör dryftas idag:

– Finns det fundamentala motiveringar till de här nya rekorden, eller har uppgången enbart att göra med att börsen slår nya rekord?

Tiden får utvisa vad som är rätt. Men det James Brumley, liksom flera andra analytiker, pekade på var att antalet negativa faktorer nog var lite för många och lite för starka för att faktiskt ge börsoptimisterna rätt.

Den starka återhämtningen på börsen har exempelvis ackompanjerats av en inte lika stark revansch i ekonomin. Idag kom exempelvis nya siffror som visar att USA:s BNP bara steg med definitiva 0,4 procent i beräknad årstakt under det fjärde kvartalet. Återhämtningens brister har fått centralbanken Federal Reserve att i åratal pumpa in otaliga miljarder dollar för att stärka systemet – var skulle börserna vara utan det? Det finns dessutom en enorm osäkerhet om eurons inverkan på världsekonomin och ett politiskt arbete i Washington som strör frågetecken omkring sig.

Vi ska också minnas att en förklaring till de nya rekorden kan finnas i att USA precis klivit in i en ny rapportperiod. Officiellt sparkar den igång den 8 april i och med aluminiumbolaget Alcoa, men inför tidigare rapportfloder har vi sett hur kommande vinster räknats in redan på förhand och därmed trissat upp index. På USA-börsen väntas i år vinster som är runt 30 procent högre än när det gamla rekordet slogs, skriver Dagens Industri.

Även Dow Jones pekar uppåt. Index har lyft 11 procent hittills i år och därmed haft sitt bästa första kvartal på 15 år. Nasdaq Composite är ännu väldigt långt ifrån sin toppnivå, satt under it-bubblan 2000.

Imorgon, fredag, håller börserna stängt.

Om bloggen


Daniel Kederstedt är SvD Näringslivs korrespondent i världens ekonomiska huvudstad – New York. Med utgångspunkt från Wall Street rapporteras här om finansvärlden, börserna och det internationella näringslivet.

@kederstedt på Twitter