Annons

Wall Street-bloggen

Daniel Kederstedt

Daniel Kederstedt

Med alla ögon riktade mot Cypern går det amerikanska nyhetsflödet på tomgång. Till och med så pass att CNBC känner sig tvingade att uppdatera sajten med en omröstning om huruvida Google eller Microsoft förtjänar att få se sina respektive aktier (58 % röstar för Microsoft) lyfta.

Lite i skymundan har Mark Zuckerberg beslutat sig för att sätta sprätt på en bråkdel av sina miljarder genom att ge sig in i politiken.

Facebooks 28-åriga vd håller enligt uppgifter i Politico på att skapa en intressegrupp som ska fokusera på att förbättra ekonomin och utbildningsväsendet, ökade forskningsanslag och inte minst förändrade immigrationslagar. Det sistnämnda är något som storbolagen, och då inte minst i Silicon Valley, tryckt på en längre tid för i ett försök att kunna knyta till sig spetskompetens från hela världen.

Genom att göra organisationen icke vinstdrivande hoppas Mark Zuckerberg kunna locka till sig flera tolvtaggare inom det amerikanska näringslivet. Att man inte är ute efter att tjäna pengar innebär nämligen också att gruppen inte kommer behöva redovisa sina välgörare.

Bland de som redan anslutit till organisationen syns Joe Grenn – medgrundare till it-bolagen Nationbuilder och Mark Zuckerbergs gamla rumskamrat på Harvard. Han har i sin tur lockat till sig flera konsulter, däribland den republikanske strategen Rob Jesmer som var John McCains kampanjchef under presidentvalet 2008.

Det här är inte första gången som Mark Zuckerberg kliver in i politiken, men det är ett steg som visar att han menar allvar.

I februari var han och hustrun Priscilla Chan värdar för en välgörenhetsinsamling i hemmet för New Jerseys guvernör Chris Christie, som själv fanns på plats. Under 2011 arrangerade han en insamling för Barack Obama som fanns på plats i Facebooks högkvarter för att svara på frågor. Och i fjol skänkte Mark Zuckerberg 10 000 dollar till Facebooks egen PAC-grupp, som totalt pytsade ut 269 000 dollar med en viss övervikt till republikanerna i representanthuset och demokraterna i senaten.

Under 2012 ökade Facebooks lobbyutgifter med närmare 300 procent för att landa på strax under 4 miljoner dollar. Fokus riktades mot it-säkerhet och immigration.

Om bloggen


Daniel Kederstedt är SvD Näringslivs korrespondent i världens ekonomiska huvudstad – New York. Med utgångspunkt från Wall Street rapporteras här om finansvärlden, börserna och det internationella näringslivet.

@kederstedt på Twitter