Annons

Wall Street-bloggen

Daniel Kederstedt

Daniel Kederstedt

Fannie Mae kan vara på väg att betala tillbaka 61 miljarder dollar som det fick av staten i nödlån, Citigroup ingår en ny förlikning på 730 miljoner dollar och Xerox vd Ursula Burns ger karriärrådet att gifta sig med en äldre man.

Dra på trissor om inte till och med den amerikanska centralbankschefen Ben Bernanke nu publikt slår på trumman den inhemska ekonomin ännu hotas av finanshusen. Fortfarande för stora för att falla, lyder omdömet efter gårdagens presskonferens.

Uttalandet kring banker som är ”too big to fail” är intressant av flera anledningar. Nyligen framstod det snarare som att Ben Bernankes åsikt var den raka motsatsen. I ett samtal med den högljudda och kritiska senatorn Elizabeth Warren lät centralbankschefen förstå att problemet var löst, inte minst genom Dodd-Frank.

Reformen, som bland annat ökar kapitalkraven på bankerna, är däremot bara en urvattnad kopia av sitt forna jag och fördröjs dessutom av enorma förseningar, hävdar kritikerna. Av måhända den anledningen konstaterade han därför – och det är här det blir riktigt intressant – senare att om ”vi inte når vårt mål” med Dodd-Frank ”kommer vi genomföra nya åtgärder. Det är viktigt.”

Exakt vad Ben Bernanke tänker sig för åtgärder kan vi bara spekulera i. Men möjligt är väl att han har lyssnat till Richard Fisher, centralbankschef i Dallas, som driver frågan att staten borde stycka upp bankerna eftersom de i dagens system har en orättvis konkurrensfördel gentemot de mindre aktörerna och dessutom tillåts växa sig större och farligare.

De tolv största finanshusen sitter på ungefär 70 procent av tillgångarna i USA:s banksystem.

Om bloggen


Daniel Kederstedt är SvD Näringslivs korrespondent i världens ekonomiska huvudstad – New York. Med utgångspunkt från Wall Street rapporteras här om finansvärlden, börserna och det internationella näringslivet.

@kederstedt på Twitter