Annons

Wall Street-bloggen

Daniel Kederstedt

Daniel Kederstedt

Alla är vi jagade av någon eller något.

Söndagsmåndagsångest, ett nedsvärtat förflutet eller skattekrav från EU.

Steven Cohen har den amerikanska finansinspektionen, Securities and Exchange Commission (SEC), efter sig.

Och det kostar, minst sagt.

Med en förmögenhet på runt 9,3 miljarder dollar är Steven Cohen inte bara en av USA:s mest förmögna individer. Genom sin oerhört framgångsrika hedgefond SAC Capital Advisors ses han dessutom som en av Wall Streets mäktigaste personer. Förklaringen finner vi främst i att hans avkastning snittar på fullständigt enorma 30 procent.

Suspekt?

Finansinspektionen och övriga myndigheter tycker alltså så och har under flera år tassat runt SAC Capital.

Hittills har runt tio anställda kopplats till insiderhandel, med ett starkt blågult inslag. Allra senast kom dock nyheten att SEC nått en uppgörelse med två dotterbolag till SAC Capital i vilket hedgefonden pytsar upp 616 miljoner dollar – det högsta beloppet SEC någonsin lyckats få fram.

Hur det togs emot inne på SAC Capital?

Med jubel.

Trots att Steven Cohen i praktiken får ta pengarna ur egen ficka eftersom han äger 100 procent av företaget, var kritikerna snabbt ute och hävdade att notan inte ens var jämförbar med en örfil. SAC Capital tjänade exempelvis 585 miljoner dollar 2011 och när Bradley Simon, tidigare statsåklagare i New York, skulle kommentera beloppet lät det så här:

”Normalt sett skulle 616 miljoner dollar vara ett gigantiskt straff, för Cohen är det snarare bara som en droppe i en hink.”

Om SAC Capital fortsätter vara oroat är det för att även investerarna börjat bli misstänksamma, samt att SEC och övriga myndigheter troligtvis har fått blodad tand. Utredningarna kommer fortsätta på individnivå har man låtit hälsa. Det innebär att satsningarna mot det uppenbara målet som man har snöat in på – Steven Cohen – rullar vidare.

Vid det här laget lär det inte förvåna den 57-årige miljardären.

Med framgångar som 616 miljoner dollar är det onekligen svårt att ta ifrån dem att de i alla fall får valuta för pengarna. Men samtidigt går det inte att komma ifrån att SEC nog också lär känna ett uns av misslyckande när man sätter sig för att sammanfatta ärendet.

Att man är övertygad om att Steven Cohen har en eller ett par fingrar med i spelet är lika uppenbart som att Bernie Madoff aldrig kommer släppas ur fängelse. För många trådar pekar åt hans håll för att han ska ha lyckats styra en av USA:s mest framgångsrika hedgefonder utan vetskap om vad som försiggått.

Om bloggen


Daniel Kederstedt är SvD Näringslivs korrespondent i världens ekonomiska huvudstad – New York. Med utgångspunkt från Wall Street rapporteras här om finansvärlden, börserna och det internationella näringslivet.

@kederstedt på Twitter