Wall Street-bloggen

Daniel Kederstedt

Daniel Kederstedt

När finanskrisen slog till låg aktörer som Bank of America, Citigroup och Chevron för döden.

En hjärt- och lungräddning senare av centralbankschefen Ben Bernanke har samma företag inte bara återfått färgen, dessutom har de satt full fart framåt som om det inte fanns någon gårdag. Som en följd har rekordvinsterna börjat rada upp sig och pengarna i allt högre takt börjat läggas på hög i utlandet. Allt för att minska skattebördan i USA.

Om Main Street, alltså allmänheten, svär är det förståeligt. Det var invånarna som fick rädda flera av bolagen under krisen. Och för många har den ekonomiska stabiliteten långt ifrån återfunnits.

Uppgifterna om skattetrixandet kommer från Wall Street Journal, som låtit granska 60 av de största amerikanska börsbolagen. Undersökningen visar att de i fjol flyttade över totalt 166 miljarder dollar till utlandet. Totalsumman uppgår nu till runt 1300 miljarder dollar. Det är pengar som företagen, tack vare ett snårigt regelverk, betalar väldigt lite skatt på i USA. Närmare bestämt handlar det om 40 procent av de de årliga vinsterna som man undanhåller från det amerikanska skattesystemet.

Bland de utpekade bjässarna återfinns inte bara bank- och fordonsaktörer utan dessutom oljeföretaget Exxon Mobile, som årligen tar emot statliga miljardsubventioner, it-drakar som Google och Microsoft samt Warren Buffetts investmentbolag Berkshire Hathaway. (se lista)

Enbart 16 av de 60 bolagen uppger i sina egna räkenskaper hur de skulle påverkas om de var tvungna att skatta till fullo i USA. Enligt dem själva handlar det då om 98 miljarder dollar i extra kostnader, alltså mer än de 85 miljarder dollar som årligen ska till i automatiska nedskärningar. Andra undersökningar visar på ungefär hälften av den siffran.

Ett bolag som specificerar sina siffror är Apple. Världens högst värderade börsbolag har en kassa på runt 140 miljarder dollar – 40 av dem är placerade utomlands. Idag betalar Apple, enligt Wall Street Journal, runt 5 procent i skatt i USA på den utländska förmögenheten. Skulle företaget ta hem alla pengar till USA skulle skattesatsen, enligt företagets egna beräkningar, snarare uppgå till 35 procent.

Enligt dagens lagstiftning kan amerikanska multinationella bolag skjuta upp merparten av skattbetalningarna på vinsterna utomlands på obestämd tid. Många av de multinationella företagen tycker inte det är gott nog. En lobbygrupp skissar nu på krav om ytterligare kryphål i de amerikanska skattelagarna, alternativt nya regler som ska resultera i att jättarna närmast slipper betala någon skatt på sitt utländska kapital.

Fler bloggar