Annons

Wall Street-bloggen

Daniel Kederstedt

Daniel Kederstedt

I fredags firade New York-börsen 221 år.

Onekligen en ansenlig ålder och slutligen tycks det som att det kanske är dags för en slags pension.

Enligt uppgifter i Wall Street Journal framkommer nämligen hur New York Stock Exchange (NYSE) nu är i full flärd med att skissa fram en modell för att kunna operera helt utan mänsklig inblandning. Arbetet har tagit form sedan börsen tvingades stänga ned två dagar i rad på grund av superstormen Sandy – första gången det skedde sedan 1888.

Inte acceptabelt i börsens värld.

I NYSE:s plan framkommer bland annat hur handeln vid behov ska skötas via systermarknaden Arca. I bakgrunden finns också förstås Stockholmsbörsen. Även om trycket skulle bli gigantiskt finns det möjlighet att sköta USA-flödet, eller en del av det, härigenom.

Det skulle i så fall vara första gången någonsin som börsen styrs utan inblandning av människan.

I New York skapar sådana uppgifter oro.

Idag kan man i bästa fall hitta ett fåtal börshandlare på NYSE-golvet. Visserligen är det inte lika illa som i Frankfurt där handlarna enbart är till för medias syns skull, men utvecklingen lutar onekligen allt mer åt det. Borta är sedan länge det totala kaos som vi annars så gärna förknippar med ett börsgolv.

Farhågor hörs nu om hur de nya planerna är ytterligare en spik i kistan att göra sig av med alla börshandlare, alternativt enbart låta dem ”jobba” enligt Deutsche Börses metod. Sedan tidigare har det grymtats ganska högljutt sedan derivatbörsen Intercontinental Exchange (ICE) lagt ett bud på 8 miljarder dollar för NYSE Euronext.

Den atlantabaserade börsen har visserligen lovat att börsgolvet ska få leva vidare, men det är ord som överlag tas med en nypa salt.

För ICE spelar nämligen börsgolvet minimal roll, nästan mer än något annat är det i sin fysiska form en symbol. Genom att ta kontrollen över New York-börsen vill uppstickaren Jeffrey Sprecher främst få tillgång till den europeiska derivatmarknaden och därmed inta en bättre position i kampen mot Chicago Mercantile Exchange och Deutsche Börse.

The good (?) old days. Foto: Peter Morgan/AP

Om bloggen


Daniel Kederstedt är SvD Näringslivs korrespondent i världens ekonomiska huvudstad – New York. Med utgångspunkt från Wall Street rapporteras här om finansvärlden, börserna och det internationella näringslivet.

@kederstedt på Twitter