Annons

Wall Street-bloggen

Daniel Kederstedt

Daniel Kederstedt

”What sequester?”

Den attityden tycks prägla börsen efter att USA i natt trillade ner i budgetstupet och besparingar för 1200 miljarder dollar nu står för dörren.

Som mest har de ledande indexen nämligen reagerat med en axelryckning. Efter 90 minuters handel pekar Dow Jones svagt uppåt, Nasdaq Composite i motsatt riktning och mitt emellan ligger S&P500 och skvalpar på plus minus noll.

Märkligt?

Till viss del.

Att det finns tungviktare på börsen som drabbas av budgetstupet, eller ”the sequester som det också kallas, är tydligt. Inte minst lär effekterna bli kännbara inom försvarsindustrin. I USA, som lägger ut mer pengar på försvaret än alla länder tillsammans, talas det om att upp till 800 000 civila jobb inom försvaret kommer kapas.

Ett av de företag som drabbas när USA ska spara in är Lockheed Martin. Redan på andra årsskiftet meddelade försvarsjätten att 123 000 anställda riskerade sparken om åtstramningarna förverkligades. Här pekar aktien bara ned med 0,2 procent. Ett annat företag som drabbas av besparingarna är Boeing, som är Pentagons näst största leverantör. Här är det plus 0,3 procent.

Det finns flera förklaringar till att börsen reagerar som den gör. En kan vara att det har ropats på vargen allt för många gånger tidigare – ”the sequester” har ju sitt ursprung i 2011 års skuldtakshöjning som också omgärdades av enormt stort kaos. En annan förklaring kan vara att budgetstupets inverkan inte kommer bli kännbar omedelbart bums, det dröjer ytterligare några veckor innan den första besparingsrundan ska till. Och en tredje förklaring skulle man kunna tänka sig att finna i att börsen redan har inprisat budgetstupets konsekvenser.

Det sistnämnda håller jag däremot för mindre troligt.

Låt oss utgå från att budgetstupet redan har påverkat indexen negativt. Om vi i så fall exkluderar dess effekt och låtsas som att problemet inte ens existerade skulle det innebära att indexen för länge sedan hade satt all time high.

Snarare tvingar börsens reaktion oss att fundera över hur pass världsfrånvänd den egentligen är.

USA har kommit en bra bit i sin återhämtning, men världens största ekonomi har ännu mycket kvar att bevisa innan krisen kan anses vara ett avslutat kapitel. Budgetstupet kommer inte att skynda på förbättringen – snarare angrips nu BNP-tillväxten och runt 1,2 miljoner jobb väntas försvinna.

För att leda i bevis hur börsen mår är det inte helt ovanligt att man tar S&P500 till hjälp då index det listar aktieutvecklingen i landets 500 tyngsta bolag. Problemet i det här fallet är dock att det främst präglas av bolag som är hårt positionerade mot utlandet och där effekterna av budgetstupet kan bli mindre. I alla fall jämfört med mindre företag där nästan all försäljning sker på den inhemska marknaden.

Istället kan vi exempelvis därför kika på ETF-produkten Ishares Russel 2000 Index, som består just av sådana bolag.

Hur är läget dagen efter kongressens fiasko?

Plus minus noll och extremt nära nytt topprekord.

Om bloggen


Daniel Kederstedt är SvD Näringslivs korrespondent i världens ekonomiska huvudstad – New York. Med utgångspunkt från Wall Street rapporteras här om finansvärlden, börserna och det internationella näringslivet.

@kederstedt på Twitter