Annons

Wall Street-bloggen

Daniel Kederstedt

Daniel Kederstedt

Tre dagar.

Längre bort än så är inte USA från att slutligen falla ner i budgetstupet och bli varse konsekvenserna av en kongress som inte gör sitt jobb.

Under en tioårsperiod kommer det bli tal om automatiska nedskärningar för 1200 miljarder dollar som bland annat riskerar att kapa årets BNP-tillväxt med 1,5 procent och skövla 1,2 miljoner jobb. Mer fakta finns i artikeln jag skrev till dagens papperstidning.

Vinnare i sammanhanget?

Wall Street.

Självklart riskerar även finansaktörerna att känna av en ekonomi som bromsar in. Men framför allt bedöms budgetstupet, eller ”the sequester” som det heter i USA, att gynna finanshusen. Förklaringen finner vi i att ”the sequester” sätter krokben för flera av de reformer som är tänkt hålla finansbolagen i schack efter krisen. Reformerna kommer hämma företagens intäkter, något JP Morgan Chase idag också tog höjd för när det talade om storvarsel.

Exempelvis beräknas finansinspektionen Securities and Exchange Commission (SEC) få 108 miljoner dollar mindre att röra sig med, runt 10 procent av den årliga budgeten. Råvarukontrollanten Commodity Futures Trading Commission (CFTC) kommer att klara sig något lindrigare undan, budgeten kommer sänkas från 205 miljoner dollar till 188 miljoner dollar.

I implementeringen av de nya reglerna – som går under namnet Dodd-Frank och ska garantera att skattebetalarna aldrig mer ska behöva rädda finanshusen undan konkurs – är de två myndigheterna viktiga kugghjul. Problemet är att SEC och CFTC, i alla fall enligt egen utsago, idag redan går på knäna. Ofta hörs klagande toner om att deras magra budgetar resulterar i att Wall Street inte kan hållas korrekt ansvariga för sina felsteg.

Varningarna om att införlivandet av de nya reglerna kan dra ut ytterligare på tiden kommer från allt från fristående advokatfirmor och granskningsorgan till Vita Huset, som självt är en part i målet.

Att implementeringen av Dodd-Frank fördröjs är dock raka motsatsen till vad som egentligen behövs.

Idag har det gått två år sedan storreformen undertecknades. Likväl har bara runt en tredjedel av närmare 400 nya regler implementerats, uppger advokatfirman Davis Polk (pdf-fil).

Om bloggen


Daniel Kederstedt är SvD Näringslivs korrespondent i världens ekonomiska huvudstad – New York. Med utgångspunkt från Wall Street rapporteras här om finansvärlden, börserna och det internationella näringslivet.

@kederstedt på Twitter