Annons

Wall Street-bloggen

Daniel Kederstedt

Daniel Kederstedt

Fyra år av förluster, igenslagna fabriker och massvarsel.

Slutligen hoppas japanska Sony att vinden ska vända när företaget idag förväntas visade upp sin nya spelkonsol, Playstation 4 (läs Wall Street Journals liverapport).

Vid sidan av står investerarna på Wall Street och gnuggar händerna – något märkligt kanske kan tyckas.

Vanligtvis innebär nya konsoler en möjlighet för speltillverkarna att trissa upp sina priser. Den möjligheten väntas däremot nu utebli, rapporterar Marketwatch och pekar ut att bolagen måste anpassa sig med lägre priser på grund av fallande försäljning. Den har inte minst sporrats av ett ökat, och billigare, spelande på mobiltelefoner och läsplattor. Ytterligare ett skäl till att prishöjningen riskerar utebli är att Playstation 4 enligt ryktena främst kommer att vara skapat för spel över nätet satsar tungt på spel över nätet och social integrering.

Likväl har alltså samtliga fyra speltillverkare som finns noterade på börsen – Electronic Arts, Activision Blizzard, Take-Two Interactive Software och Ubisoft Entertainment – lyft på ryktena om ett nytt Playstation 4.

Sedan den 1 februari är de fyra spelaktierna i snitt upp 20 procent. Än större är lyftet om vi blickar ett halvår bakåt i tiden – plus 35 procent. Det överträffar med råge de 8 procent som S&P500 lyft med under samma period.

För Electronic Arts (EA) och Ubisoft Entertainment ser börslivet trots allt dystert ut, i alla fall sett ur ett längre perspektiv. Inför dagens öppning handlas exempelvis EA för 17:58 dollar, vilket kan ställas mot de 53 dollar som aktien handlades för innan krisen 2008 då det verkligen brakade utför.

Ett tag tycktes det som att EA därefter hade återfått fästet på börsen och hängde med Nasdaq Composite ganska väl. I slutet av 2011 kom dock nästa smäll då den förväntade succén uteblev för spelet Star Wars: The Old Republic.

Andra förklaringar till den senaste tidens kyla mot EA, som äger svenska Dice, är en omorganisation som tagit enormt lång tid samt att man förlorat flera nyckelpersoner till bland annat Zynga. Företaget har som följd omgärdats av köp- och säljrykten.

Ett annat bolag som dragits med uppåt av ryktena kring Playstation 4 är GameStop.

Företaget, som sliter i motvind men vid sin senaste rapport ändå ökade på utdelningen med 10 procent, visar 37 procent plus på börsen under det senaste halvåret. Intressant nog trots ryktena om att Playstation4 har en spärr mot begagnade spel och alltså främst riktar in sig på nedladdningsbara spel. De begagnade spelen utgör en stor del av Game Stops försäljning, vilket skulle innebära ett enormt slag. De mest dramaturgiskt lagda analytikerna befarar kedjans död.

Kommer spelaktierna att hålla i uppgången efter kvällens sena Sony-avslöjande?

Game on!

Om bloggen


Daniel Kederstedt är SvD Näringslivs korrespondent i världens ekonomiska huvudstad – New York. Med utgångspunkt från Wall Street rapporteras här om finansvärlden, börserna och det internationella näringslivet.

@kederstedt på Twitter