Annons

Wall Street-bloggen

Daniel Kederstedt

Daniel Kederstedt

Låt oss återvända till fjolårets största magplask – JP Morgan Chase derivatförluster på 6,2 miljarder dollar.

I en ny twist från Reuters visar det sig nu att de hedgefonder, däribland Blue Mountain och Saba, som satsade på att derivataffärerna skulle rasa samman fick tips om detta från – ja, just det, JP Morgan Chase. Samtidigt ska bankens egna handlare också ha pytsat in pengar mot de spekulativa derivataffärerna som gjordes inom Chief Investment Office (CIO), vars uppgift annars är att minska bankens risker.

Inte helt snyggt.

Miljardsmällen ska sedan toppledningen, enligt Bloomberg News, ha försökt dölja.

Att finansföretagen satsar mot sina egna affärer är inte helt ovanligt. Främst för att man vill minska just riskerna. Men att inte ens JP Morgan Chase tycker det ser särskilt smickrande ut den här gången är tydligt.

I mitten av januari publicerade banken en 129 sidor lång rapport om fiaskoaffärerna. Inte en endaste gång nämns rådgivningen till hedgefonderna eller de egna satsningarna mot tradingskandalen. Och det trots att ärendet ska ha orsakat ganska stora stridigheter internet då CIO-kontoret ska ha känt sig motarbetade.

– Storbankerna har alltid haft för vana att ställa människor inom banken mot varandra, säger Charles Geisst, finansprofessor på Manhattan College, till Huffington Post. När det upptäcks tas det inte emot med öppna armar.

Under de kommande veckorna väntas den amerikanska senaten presentera en utredning om tradingskandalen som skakade Wall Street – räkna då med mer smaskiga detaljer.

Samtidigt har derivatsmällen återigen väckt diskussionen om ”too big to fail” till liv, alltså om bankerna är för stora för att tillåtas gå i konkurs. Även om banken fortsatt göra miljardvinster sedan avslöjandet, är det helt rätt att diskussionen lyfts på nytt. I alla fall om Barack Obama menar allvar med att inget finanshus ska vara för stort för att falla. Vi har tidigare skrivit här om hur finanshusen snarast istället blivit allt tyngre maktspelare i den amerikanska finansvärlden sedan krisen briserade.

När JP Morgan Chase kallar till aktieägarmöte i vår har en grupp aktieägare beslutat sig för att ta striden för minskade risker. Stycka upp affärsverksamheten är budskapet.

Om bloggen


Daniel Kederstedt är SvD Näringslivs korrespondent i världens ekonomiska huvudstad – New York. Med utgångspunkt från Wall Street rapporteras här om finansvärlden, börserna och det internationella näringslivet.

@kederstedt på Twitter