Annons

Wall Street-bloggen

Daniel Kederstedt

Daniel Kederstedt

Succésiffror från Proctor & Gamble, en spark i ändan för Starbucks och en kraftig intäktsökning för Google. Den amerikanska rapportfloden är i full sving. Och även om det på sina håll är klackarna i taket finns det tydliga tecken på att verkligheten inte är så festlig som först kan tyckas. Minns bara Apple som svarade för ett magplask och tappade börstronen.

När veckan är över kommer ytterligare 413 bolag ha släppt sina siffror – 105 av dem är listade på S&P500-index vilket innebär att vi då har kunnat syna 65 procent av de 500 största amerikanska bolagen i sömmarna. Bland dem syns hårt kritiserade Facebook som på onsdag rapporterar med något av kniven mot strupen. Misslyckas företaget med att visa stark annonstillväxt i mobiltelefonen lär det inte dröja innan anklagelserna haglar om att företaget minsann inte vet hur man ska tjäna pengar.

Drar vi alla S&P500-bolag över en kam ser det hittills hyfsat positivt ut.

Jämfört med samma period ett år tidigare pekar vinsterna 0,9 procent upp för de 147 storbolag som hittills rapporterat. 64 procent av dem har, enligt analysfirman Zacks, dessutom slagit (de ganska låga) förväntningarna och 59 procent visat högre intäkter än väntat.

Så vad är problemet?

Jo, det här: Och ställer vi vinsttillväxten på 0,9 procent mot tidigare kvartal är det faktiskt en blek siffra som uppenbarar sig. Och den förklaras inte minst genom att den vanligtvis så drivande it-/tekniksektorn fått problem. 75 procent av bolagen inom sektorn har redan släppt sina siffror – slutsatsen hittills är att vinsten ökat med blygsamma 0,6 procent.

Vore det dessutom inte för finanssektorn skulle kvartalsrapporterna gå i dess dystraste moll. Hos Wall Street, och dess svans av bolag, har vinsterna växt med hela 29 procent. Exkluderas finans ur den totala sammanställningen för S&P500-bolagen framkommer istället en förlust på 5,9 procent. Det är sämre siffror än under föregående kvartal.

Om analytikerna nu mot förmodan skulle få rätt så väntas inte heller någon draghjälp framöver. Vinsterna för de kommande 353 S&P500-bolagen väntas minska med 1,7 procent och intäkterna peka 3,8 procent nedåt. Något bättre än tidigare, men inte mycket.

Om bloggen


Daniel Kederstedt är SvD Näringslivs korrespondent i världens ekonomiska huvudstad – New York. Med utgångspunkt från Wall Street rapporteras här om finansvärlden, börserna och det internationella näringslivet.

@kederstedt på Twitter