Annons

Wall Street-bloggen

Daniel Kederstedt

Daniel Kederstedt

Flera gånger om har vi här gått hårt åt Netflix här med vinkeln om något av ett framtidsbolag som höll på att stupa innan det verkligen hann få fart.

Nu tycks det som att det slutligen händer lite positiva saker i bolaget.

Medan Apple rasar tungt, och Exxon Mobile dessutom flåsar dem i nacken när det kommer till att vara det högst värderade börsföretaget, så pekar Netflix idag spikrakt uppåt. Efter en timmes handel ligger aktien på Nasdaq OMX på plus 37 procent.

Förklaringen bakom uppryckningen i Netflix, som i Sverige bland annat konkurrerar med MTG:s internettjänst Viaplay, handlar främst om kraftig tillväxt i antalet kunder sedan man klivit in på nya marknader och att företaget lyckades hamra fram en vinst på 0:13 dollar per aktie. Det kan ställas mot förväntningarna, som Bloomberg News skrapat samman, på minus 0:13 dollar. Intäkterna ligger på närmare 1 miljard dollar.

Som Netflix vd Reed Hastings säger i den här videointervjun är företaget hoppfullt om en fortsatt stark tillväxt, inte minst genom att man har exklusiva rättigheter till serien House of Cards med bland annat Kevin Spacey.

Om det räcker för Netflix, som idag finns i cirka 40 länder, återstår att se. Jag är fortsatt inte övertygad.

Snarare än satsa på egna tv-serier ser jag företagets problem i att de inte erbjuder det bästa materialet via nätabonnemanget, där framtidens tv onekligen ligger.

Dagens nätversion av Netflix här i USA består snarast av ett stort arkiv av gamla filmer. Och ska man betala för en månadstjänst istället för att hyra film för film, via exempelvis Vudu, måste man ha spets som lockar. Möjligtvis kan House of Cards vara just den spetsen men annars gapar det hyfsat tomt på den fronten. Idag finns många nyheter bara tillgängligt för den som beställer hem fysiska dvd-filmer via posten.

Netflix har, ska noteras, skrivit ett kontrakt med Disney som ger dem förstahandsrätten att sända bolagets nya produktioner. Men det gäller från och med 2016 och ligger onekligen långt bort i tiden. Då har både ett och annat bolag hunnit försvinna och komma till.

Netflix på Nasdaq OMX sedan noteringen 2002:

Om bloggen


Daniel Kederstedt är SvD Näringslivs korrespondent i världens ekonomiska huvudstad – New York. Med utgångspunkt från Wall Street rapporteras här om finansvärlden, börserna och det internationella näringslivet.

@kederstedt på Twitter