Annons

Wall Street-bloggen

Daniel Kederstedt

Daniel Kederstedt

Med börsen stängd till följd av Martin Luther King Jr Day får vi rikta blickarna åt annat håll. Som Washington DC där Barack Obama för andra gången ska lägga handen på Abraham Lincolns bibel och sväras in som USA:s president.

Tillställningen presenteras av (och här får ni tänka er en tung reklamröst…) AT&T, Bank of America, Coca-Cola, FedEx och Microsoft.

Företagen är bara några av de som hostat upp pengar till festligheterna, visar uppgifter från Presidential Inaugural Committee.

Barack Obama har däremot länge tyckt att det är skillnad på pengar och pengar. Och det är en åsikt som han, till viss del, håller fast vid även nu.

Enskilda lobbyister och PAC-grupper får, liksom 2009, inte stödja installationen rent finansiellt. Däremot välkomnas nu företag, som var förbjudna för fyra år sedan, tillsammans med organisationer, fackförbund och privatpersoner. Tillsammans utgör företagen, facken och organisationerna en inte helt ovan grupp när det kommer till det här med att skriva ut checkar.

Sedan Barack Obama klev in i Vita Huset har de lagt totalt 283 miljoner dollar på lobbying, visar uppgifter från Center for Public Integrity, som Huffington Post hänvisar till.

Kovändningen kring företagen har, enligt New York Times, att göra med att Barack Obamas kampanjstab varit rädda för att stå utan pengar efter att ha lockat till sig hela 1,4 miljarder dollar under valet. Det är den högsta summan någonsin i ett amerikanskt presidentval.

Att företag sponsrar installationen är i sig däremot inget nytt. Det skedde exempelvis även under George W Bushs tid.

Exakt hur mycket evenemanget kostar är oklart, men enligt spekulationer i amerikansk press handlar det om minst 100 miljoner dollar. 2009 låg notan, enligt ABC, på 170 miljoner dollar.

Om bloggen


Daniel Kederstedt är SvD Näringslivs korrespondent i världens ekonomiska huvudstad – New York. Med utgångspunkt från Wall Street rapporteras här om finansvärlden, börserna och det internationella näringslivet.

@kederstedt på Twitter