Annons

Wall Street-bloggen

Daniel Kederstedt

Daniel Kederstedt

Foto: Linus Sundahl-Djerf

Inför valet klev jag och fotografen Linus Sundahl-Djerf in i en vapenbutik i Tampa för att prata med väljarna hur de såg på en framtid med Barack Obama eller Mitt Romney.

När butiksinnehavaren Rich Smith tillfrågades vilka vapen som var de bäst säljande pekade han först på en pistol och sedan ett halvautomatiskt gevär. Och så log han lite snett över vetskapen att en försäljningssuccé var att vänta om Barack Obama skulle gå vinnande ur fajten. Rädslan för hårdare vapenlagar får nästan alltid invånarna att bunkra vapen som aldrig förr. Så var det även vid valet 2008 och efter samtliga större dåd: Aurora, Sandy Hook, Tucson, Virginia Tech, Columbine…

Igår började många invånares farhågor att konkretiseras när Barack Obama lade fram ett nytt förslag om skärpta lagar. Om kongressen går på presidentens linje kommer det bli förbjudet att sälja halvautomatiska vapen av militär typ till privatpersoner, finnas en begränsning i hur mycket ammunition en privatperson får inneha och utökade bakgrundskontroller.

Förslaget är det hårdaste som lagts på 20 år i frågan och att det kan ta tid att få igenom det i kongressen är självklart. Lobbyorganisationen National Rifle Association (NRA) har ett stort inflytande i politiken och kommer inte ge sig utan strid.

På börsen sitter samtidigt vapentillverkarna Smith & Wesson och Sturm Ruger, samt återförsäljaren Cabela, och nervöst gnuggar händerna.

Nervöst för att nya förbud skulle innebära att en av deras storsäljare – det halvautomatiska vapnet –i stort sett skulle utraderas från försäljningen. Gnugga händerna för att det tillfälligt ger ett enormt försäljningslyft, och dessutom får aktierna att peka spikrakt uppåt.

Igår lyfte Smith & Wesson, Sturm Ruger och Cabela med 5-6 procent vardera. Det gav ytterligare bränsle till några av börsens stora raketer på senare tid. Sedan början av 2012 har Smith & Wesson lyft över 100 procent, Cabela över 90 procent och Sturm Ruger över 50 procent.

När analytikerna hos S&P Capital IQ tittar framåt ser de också extremt goda siffror i kvartalsrapporterna. För Smith & Wesson väntas exempelvis ett vinstlyft på 163 procent.

Om Barack Obamas förslag accepteras bör det ge negativa effekter i de börsnoterade vapenbolagen, även om de också lär få se försäljningen av andra vapen öka. Men marginalerna är hyfsat små. Enligt en undersökning från IBIS World drar den amerikanska vapenindustrin 11,7 miljarder dollar per år med en vinstmarginal på 8,5 procent.

Om bloggen


Daniel Kederstedt är SvD Näringslivs korrespondent i världens ekonomiska huvudstad – New York. Med utgångspunkt från Wall Street rapporteras här om finansvärlden, börserna och det internationella näringslivet.

@kederstedt på Twitter