Annons

Wall Street-bloggen

Daniel Kederstedt

Daniel Kederstedt


Storsvindlaren Bernie Madoff
låter sig inte glömmas.

Inte bara hos de som ännu inte har fått tillbaka de pengar som fifflades bort i det största pyramidspel vi någonsin skådat. Dessutom tar han nu självmant plats i rampljuset. Efter att ha nobbat flertalet intervjuförfrågningar har 74-åringen satt sig ner i sin cell i North Carolina och författat ihop något av ett julbrev.

I fokus: Transparensen på finansmarknaderna, så kallade dark pools och insiderbrott.

Brevet, som bland annat har skickats till flera advokater och nyhetskanalen CNBC, finns att läsa i sin helhet längre ned. Men om vi ska göra en kortare sammanfattning kan vi konstatera att superskurken är allt annat än förvånad över mängden insiderbrott som avslöjats under 2012. Fusket med hemlig information har alltid funnits där, det är bara det att det väldigt sällan tidigare har resulterat i åtal, skriver Bernie Madoff.

Han pekar på att insiderinformation är särskilt hett rörande dark pools, handelsnätverk där köparen och säljaren gör upp utanför börsen. Först när affären är avslutad rapporterar de till börsen och resten av marknaden hur många aktier som bytt ägare och till vilket pris. Därmed får marknaden inte köp- eller säljkurser på förhand.

Den så kallade mörkerhandeln har växt kraftigt under de senaste åren. Och situationen är långt ifrån exemplarisk då insynen är obefintlig. Dessutom riskerar aktiemarknaden att delas upp mellan de vanliga spararna som saknar information och handlar enligt andra priser än de proffs som har tillgång till exklusiva handelsplatser.

Precis som Bernie Madoff skriver finns här en stor utmaning för myndigheterna – att tackla problemet och öka insynen.

Här är hans egna ord:

”A number of you have been asking my views on a couple of subjects that I am comfortable in going on the record, because they are not related to my case. there for(sic) the following are remarks that you are free to use for whatever value you feel are appropriate.

The issue of electronic trading has recently been focusing on the lack of transparency of the markets with the emergence of DARK POOLS.

This has now spread to the recent acquisition of the NYSE . While I have always been an advocate of electronic trading due to the efficiency the lower costs they bring o the markets, I am nit (sic) a fan of the lack of transparency the DARK POOLS create.

It is important to examine why there has been this growing interest in the use of dark pools. Markets have always focused on the speed with which information becomes available. Of course this information can be composed of various types.

It could be corporate developments like earnings or mergers or it can be information regarding the placements of buy and sell orders and who is placing these orders. It is the latter information that has created the interest in the dark pools.

Institutions have always attempted to guard this buy and sell information from exposure to the market for fear of being FRONT RUN. Certainly they are entitled to have this right of confidentiality.

This being said, the more secret this information. The more valuable this information is to those that can obtain it. Therein lies the problem. It is naive to think that there will be no leakage of this information.

Although one would be lead to believe that with the recent spate of Insider trading prosecutions, that insider trading is a new development. This is false. It has been present in the market forever, but rarely been prosecuted. The same can be said for front running of orders.

The other area of discussion involves the growth of hedge funds, particularly feeder funds. In spite of the early held belief. of which I was of this opinion, that the extra layer of costs related to commissions and profit sharing that went along with feeder funds.

They have continued to grow. It has been this additional layer of costs that have created the need for more risk to be taken to earn worthwhile returns. This has created a minefield of regulatory problems involving the very reasons that the desire for a lack of transparency has grown.

Both of these areas are going to be the greatest challenge that both the industry and the regulators are going to face.”

Fotnot: Foto av Kathy Willens/AP

Om bloggen


Daniel Kederstedt är SvD Näringslivs korrespondent i världens ekonomiska huvudstad – New York. Med utgångspunkt från Wall Street rapporteras här om finansvärlden, börserna och det internationella näringslivet.

@kederstedt på Twitter