Annons

Wall Street-bloggen

Daniel Kederstedt

Daniel Kederstedt

Julafton är på intågande. Och med den kommer förstås även den så förhatliga klappjakten. Jag är sannerligen inget fan och allra minst här i New York där det på sina håll (läs Midtown) på fullaste allvar är som att försöka röra sig längst fram på en fullpackad konsert.

För att underlätta vad som ska läggas under granen kommer här en lista med 5 Wall Street-relaterade tips för alla typer av plånböcker. Med det säger jag också god jul – ledighet hägrar i Sverige.

1: Lukten av framgång
Pytsa upp 180 dollar och du får 50 ml klassade som ”världens första finansindustriparfym”. Skapad av Bond No. 9, vars försäljningsargument lyder: ”Dollars and scents never smelled so good. A cool, zesty, spicy androgynous career scent, laden with a portfolio of brisk citrus, marine, and herbal notes.”

2: I valen och kvalet
”It’s. A. Free. Fucking. Country.” Dundrade Jamie Dimon när han än en gång tvingades förklara sig kring JP Morgans derivatförluster på London-kontoret. Omvärlden lade, enligt hans tycke, lite för stor vikt vid förlusterna. Skälet var å andra sidan förståeligt – notan landade på närmare 6 miljarder dollar. Den skyldige visades dörren men lämnade i alla fall avtryck. Smeknamnet London Whale resulterade i 2012 blev året då världens största djur något oväntat hamnade på allas läppar (och snart därefter också kläder?).

3: Ett par väl valda ord
Det går i och för sig bra med vilken bok som helst på temat moral och etik – för Wall Street-anställda kan det vara på sin plats att ta sig långa funderare över dess innehåll. År 2012 var året då finansdrakarna visade att de verkligen inte lärt sig särskilt mycket efter krisen. På löpande band har de anklagats för allt från penningtvätt med drogkarteller till att ha fifflat med liborräntan och ljugit för bolånetagare. Enligt gängse USA-regler har ingen dömts för något brott.

4: Klassikern
För den som vill göra succé under julgranen går det alltid att lita på en klassiker – i Wall Streets värld något som antingen kopplar till supersvindlaren Bernie Madoff eller kraschade Lehman Brothers. Som företagets överlevnadskit för vintern eller den förstnämndes väckarklocka. För 75 dollar kan du vakna som en av världens största bluffmakare.

5: Spela bort pengarna
Bonustiderna står för dörren i New York City. Och med tanke på att årets extraersättning enbart väntas landa på 101 000 dollar lär vi få höra om nya snyfthistorier. Minns bara hur anställda grät i fjol när bonusarna avslöjades, då 121 000 dollar. Nåväl. Med julskinkan uppäten och spelkvällen på ingång gäller det förstås ändå att leva med stil, inte minst för de som håvar in de stora summorna. Vad passar då bättre än världens dyraste monopol? Spelplanen kommer i 23 karats guld och husen, spelfigurerna, korten och tärningarna i 18 karat. Just detta monopol ställs just nu ut på The Museum of American Finance vid Wall Street och värderas till 2 miljoner dollar.

Om bloggen


Daniel Kederstedt är SvD Näringslivs korrespondent i världens ekonomiska huvudstad – New York. Med utgångspunkt från Wall Street rapporteras här om finansvärlden, börserna och det internationella näringslivet.

@kederstedt på Twitter