Annons

Wall Street-bloggen

Daniel Kederstedt

Daniel Kederstedt

I september 2011 bjöd den amerikanska centralbanken Federal Reserve (Fed) upp till dans. Ekonomin hade trilskat länge nog, ytterligare en ansträngning behövdes lät det när centralbankschefen Ben Bernanke lanserade Operation Twist.

Stödprogrammet innebar att Fed började handla på sig långfristiga statspapper (minst 6 års löptid) och sålde av kortfristiga för ett värde om 45 miljarder dollar i månaden.

Omkring 675 miljarder dollar, eller 4600 miljarder kronor, senare har Ben Bernanke börjat röra sig bort från dansbanan för att vila fötterna. Operation Twist är på väg att ta slut. Och idag, klockan 18.30 svensk tid, väntas besked om hur Federal Reserve ska fortsätta öka tillgången på pengar för företagen och invånarna.

Mest troligt?

När Operation Twist nu tar slut innebär det att centralbanken också nästan fått slut på långfristiga statspapper att handla upp mot ”växlingskursen” 1-1. Mer sannolikt är därför att åtgärden ersätts med direkta köp av statsobligationer för 45 miljarder dollar per månad.

Möjligheten finns också att Fed kommer utöka satsningen på det senaste kvantitativa lättnadsprogrammet, Quantative Easing 3 (QE3), i vilket man handlar bolånepapper, MBS:er, för 40 miljarder dollar per månad. Det talas om att den summan kan dubblas. Men samtidigt ska man komma ihåg att QE3 får kritik för att, i kombination med bottenlåga räntor, inte vara tillräckligt för att lyfta USA:s ekonomi.

Ett långskott är att centralbanken väljer att avvakta med ytterligare stimulanser för att först låta kongressen tackla budgetstupet, samtidigt som man fokuserar på positiva signaler från bostadsmarknaden som slutligen börjat peka uppåt.

Ledamöterna i centralbanken är däremot oroade över den skyhöga arbetslösheten. Novembersiffran visade visserligen på en klar förbättring – från 7,9 procent i oktober tidigare till 7,7 procent – men det förklarades främst av att hundratusentals arbetslösa blev så pass uppgivna om att finna nya jobb att de helt enkelt slutade leta. Dessutom finns ett stort problem kring en utbredd långtidsarbetslöshet, att många studenter har svårt att ta steget från skola till arbetsmarknaden och ett utbrett missnöje då många inte får jobba så mycket som de vill.

Det kan dessutom bli så att centralbanken förändrar sina riktlinjer för framtiden. Tidigare har man sagt att QE3 ska pågå tills dess att ekonomin kommit på fötter och styrräntan ska få ligga kvar på bottennivån till åtminstone mitten av 2015. Rykten gör gällande att man nu istället kommer att specificera en viss arbetslöshetsnivå som måste uppnås innan åtgärderna möjligtvis kan dras tillbaka.

Om bloggen


Daniel Kederstedt är SvD Näringslivs korrespondent i världens ekonomiska huvudstad – New York. Med utgångspunkt från Wall Street rapporteras här om finansvärlden, börserna och det internationella näringslivet.

@kederstedt på Twitter