Annons

Wall Street-bloggen

Daniel Kederstedt

Daniel Kederstedt

Under presidentvalet satt Barack Obama med ett flertal ömma punkter rörande ekonomin. Den kanske värsta handlade om arbetslösheten som aldrig lyckats ta sig under den nivå på 7,8 procent som noterades när han för första gången slog sig ner i maktens stol i Ovala Rummet.

Med fyra nya år inkasserade visar dagens siffror att arbetslösheten däremot sjunkit till 7,7 procent. Det är den lägsta nivån sedan december 2008.

Problemet är – som vanligt höll jag på att säga – att en stor del av förbättringen handlar om en försämring då hela 350 000 långtidsarbetslösa gav upp och slutade leta efter jobb. Det innebär att de exkluderas ur de officiella beräkningarna från Bureau of Labor Statistics.

Här finns en av de största utmaningarna för Barack Obama under hans andra period. Ska USA komma till rätta med sin svaga arbetsmarknad krävs det att folk tar sig tillbaka och faktiskt uppmuntras av att även långtidsarbetslösa kan få nya jobb. Idag har över 40 procent av de arbetslösa stått utan jobb i mer än ett halvår och siffrorna hänger kvar på rekordnivåer.

Om bloggen


Daniel Kederstedt är SvD Näringslivs korrespondent i världens ekonomiska huvudstad – New York. Med utgångspunkt från Wall Street rapporteras här om finansvärlden, börserna och det internationella näringslivet.

@kederstedt på Twitter