Annons

Wall Street-bloggen

Daniel Kederstedt

Daniel Kederstedt

And the fight goes on…

Föga förvånande förkastades republikanernas motbud på Barack Obamas förslag om hur budgetstupet ska kunna undvikas. Och enligt New York Times börjar stämningen nu bli så pass frostig att stabsmedlemmarna hos Barack Obama och John Boehner, representanthusets talman, inte ens talar med varandra.

Tryggt.

Om kongressens politiker skulle misslyckas med att ta i hand på en uppgörelse innan årsskiftet väntar bland annat en ny recession med skenande arbetslöshet, kraftiga åtstramningar och skattehöjningar som för en medelklassfamilj väntas uppgå till över 2000 dollar per år.

Wall Street bryr sig däremot allra mest inte alls.

Tvärtemot hur det var direkt efter valet så syns det inte någon större oro kring budgetstupen i aktieindex. Snarare mår de ganska utmärkt. När Barack Obama under gårdagen återigen lät som en papegoja – ”en uppgörelse måste rymma höjda skatter för de mest förmögna” – svarade S&P500 med att slå dövörat till. Index föll med blygsamma 0,2 procent och har nu gått så här den senaste månaden:

Förklaringen till börsens hållning är förstås att man tror att allt ska lösa sig i slutändan. Inget parti vill riskera att ta skulden (vilket enligt en ny undersökning skulle vara Republikanerna) för att ha trycka ner USA i ytterligare ekonomisk sumpmark.

Och ja, kongressen kommer nog enas men det kan mycket väl dröja till och med till efter årsskiftet. I alla fall när det kommer till en långsiktig uppgörelse om hur USA:s ekonomi ska stabiliseras. Möjligheten finns nämligen att det först kommer fattas en tillfällig överenskommelse så att politikerna kan hålla sig sysselsatta i några månader till.

Skulle kongressen å andra sidan misslyckas med att klubba igenom en tillfällig uppgörelse finns det ett litet utrymme för finansminister Timothy Geithner att göra en rad finanstekniska manövrar och se till att konsekvenserna inte slår till omedelbart – något som ger dem ytterligare speltid även 2013.

Partierna säger att det finns spelrum, att de kan gå det andra lägret till mötes för att nå en uppgörelse. Men det där spelrummet minskar för varje dag – allt eftersom partierna dagligen istället slår in en ny spik i den agenda som sitter uppe på Capitol Hill.

Det riskerar för det första att resultera i att politikerna kan få svårt att faktiskt ta ner agendan och justera den när en uppgörelse väl ska tas och för det andra att ytterligare skada omvärldens förtroende för USA. Fjolårets turbulenta diskussioner kring skuldtaket målade upp stora frågetecken kring huruvida politikerna är redo att fatta tuffa beslut för landets bästa eller inte. De frågetecknen har vi än så länge inte haft några anledningar att sudda ut.

Om bloggen


Daniel Kederstedt är SvD Näringslivs korrespondent i världens ekonomiska huvudstad – New York. Med utgångspunkt från Wall Street rapporteras här om finansvärlden, börserna och det internationella näringslivet.

@kederstedt på Twitter