Annons

Wall Street-bloggen

Daniel Kederstedt

Daniel Kederstedt

Till bankernas klagosång fortsätter myndigheterna att karva fram uppgörelser för att håva in ett fåtal procent av de dollarsedlar som gick upp i rök under krisen. Dessutom ropas det gång efter om att de nya reglerna i reformen Dodd-Frank (som ändå är smått urholkade efter att den splittrade kongressen satt tänderna i den) kommer att hämma deras affärer allvarligt, vilket resulterat i att Wall Street förstås krävt att få lägga sig i. Och titta bara på aktiekurserna som i många fall är långt ifrån sina forna formtoppar samt att 40 000 varslats på grund av de tuffare tiderna. Eller att de 32 största bankerna har fått se intäkterna minska för andra året i rad, ned 7,2 procent från toppen 2010.

Så, kris bland storbankerna?

Nej, nej. Självklart inte. Bonussäsongen är ju här.

För samtidigt som klagomålen fortsätter stå som spön i backen börjar nu personalen dyka ner i Joakim von Anka-valven. Någon risk att slå i botten finns väl inte. Intäkterna väntas uppgå till hisnande 561 miljarder dollar och vinsten till 91 miljarder dollar, vilket är den högsta summan sedan 2007.

Det innebär att ersättningen på de 32 största bankerna i år väntas landa på rekordhöga 207 miljarder dollar, rapporterar Wall Street Journal. Tidningen skriver samtidigt att det innebär att genomsnittsersättningen väntas öka med 4,2 procent jämfört med föregående år för att nu landa på 128 089 dollar.

Finanshusen försvarar sig som alltid med att de måste betala ett högt pris för att behålla sin kompetenta personal så inte konkurrenterna rycker dem. Med tanke på alla fel som ständigt uppdagas inom finansväsendet tycks det ändå vara förbaskat svårt att få det rätt.

Om bloggen


Daniel Kederstedt är SvD Näringslivs korrespondent i världens ekonomiska huvudstad – New York. Med utgångspunkt från Wall Street rapporteras här om finansvärlden, börserna och det internationella näringslivet.

@kederstedt på Twitter