Annons

Wall Street-bloggen

Daniel Kederstedt

Daniel Kederstedt

Att säga att de som satsat sina slantar i Groupon är särskilt nöjda vore nog att ljuga sig blå.

Hade vd:n Andrew Mason varit fotbollstränare hade han nämligen sparkats för länge sedan. Men nu är det Wall Street. Och med tanke på att han faktiskt också skapade det nätbaserade kupongföretaget borde han väl få lite mer tid på sig att försöka lyfta den sorgliga aktien och börja håva in vinster, eller?

Andrew Mason tycker i alla fall själv det.

Under en konferens här i New York konstaterade han att det ”har varit ett par gupp på vägen” men att han också skulle vara den ”första att sparka sig själv om han inte trodde sig var rätt person för jobbet”.

Alla är inte lika övertygade.

Nu börjar det istället torna upp sig till en klassisk styrelsebatalj i företaget, rapporterar bland annat Wall Street Journal.

Idag kommer styrelsen i Groupon mötas för att diskutera huruvida Andrew Mason ska få foten eller inte – en tanke som kanske inte helt bör avfärdas.

När Groupon klev in på börsen var det så här glada toner i en AP-bild på Andrew Mason (i blå slips).

Idag ser det ut så här:

Sedan börsnoteringen för ett år sedan har Groupon, som ni ser ovan, blivit ett av börsens största sorgebarn. Aktien noterades för 20 dollar men handlas nu för 4:04 dollar – det innebär ett ras på 73 procent. Följden av den senaste kvartalsrapporten, som visade på 3 miljoner dollar i förlust, sjunkande intäkter per kund och stora problem på den viktiga internationella marknaden, blev att investerarna än en gång flydde bolaget. Aktien rasade då 30 procent.

Bolaget har sedan börsintroduktionen visserligen blivit kvitt sina skulder men har extrema problem med att visa vinst. Och Andrew Mason har inte alls lyckats bevisa att han faktiskt är rätt person att leda företaget framåt. Bara att de annonserande företagen högljutt ännu klagar på att företagets affärsidé inte är särskilt effektiv säger det mesta.

Andrew Mason försäkrar att han arbetar på att ställa allt till rätta.

Om han inte ska kliva in i 2013 arbetslös är det hög tid.

Om bloggen


Daniel Kederstedt är SvD Näringslivs korrespondent i världens ekonomiska huvudstad – New York. Med utgångspunkt från Wall Street rapporteras här om finansvärlden, börserna och det internationella näringslivet.

@kederstedt på Twitter