Annons

Wall Street-bloggen

Daniel Kederstedt

Daniel Kederstedt

Under de senaste dagarna har det tittats lite på vem som på längre sikt är aktuell som chef över den amerikanska finansinspektionen som att bli ny finansminister när Timothy Geithner inom kort väntas hoppa av.

En outsider på Wall Street som aldrig lyftes fram rörande den sistnämnda posten och som lär vara mycket mer intresserad än Main Street önskar är Jamie Dimon.

Och ja, just den Jamie Dimon som är vd på JP Morgan Chase.

Han har tidigare själv öppnat dörren på glänt för en framtida tjänst inom statsapparaten och var ett namn som cirkulerade redan 2008. Nu får han uppbackning av självaste Warren Buffett, som ser honom som räddaren i nöden.

– Om vi får problem på marknaderna så tror jag faktiskt att han skulle vara den bästa personen för jobbet, säger Warren Buffett i en intervju med Charlie Rose och menar vidare att Jamie Dimon är någon som världens ledare skulle ha förtroende för.

Uttalandet kommer, enligt min mening, några år för sent.

Efter finanskrisen lyckades Jamie Dimon och hans JP Morgan Chase karva fram en särställning på Wall Street, sedan man klarat sig hyfsat väl undan de tyngsta smällarna. Att skälet till detta snarast var att man missade att haka på vissa investeringsmöjligheter – och innan det uppenbarade sig hur kostsamma dessa investeringar skulle bli för konkurrenterna svors det rätt högljutt inne på finanshuset om detta – var inget som det lades särskilt stor vikt vid.

Jamie Dimon valde att utnyttja sin position till att framför allt klaga på minsta lilla regel som staten ville skapa, och också skapade, för att förhindra att skattebetalarna någonsin skulle få ta notan för Wall Streets fel framöver. Visserligen ingår det i hans jobb, men att vara så uttalat kritisk som Jamie Dimon faktiskt var och sedan plötsligt värna om skattebetalarna är en svängom i 180 grader som knappast går att göra med trovärdighet.

Dessutom har JP Morgan Chase på sistone också nämnts i mer eller mindre varenda skandal som kommit upp till ytan. Det har handlat om ett totalfiasko på derivatmarknaden som kostade företaget närmare 6 miljarder dollar, kopplingar till Libor-skandalen, manipulering av elpriset och att man fortsatt göra affärer med storsvindlaren Bernie Madoff trots att man anat hans pyramidspel. För att bara nämna några av ”höjdpunkterna” som skett under Jamie Dimons vakt.

Jamie Dimon – ny finansminister? Foto: Jin Lee/AP.

Om bloggen


Daniel Kederstedt är SvD Näringslivs korrespondent i världens ekonomiska huvudstad – New York. Med utgångspunkt från Wall Street rapporteras här om finansvärlden, börserna och det internationella näringslivet.

@kederstedt på Twitter