Annons

Wall Street-bloggen

Daniel Kederstedt

Daniel Kederstedt

USA är 39 dagar från att falla rakt ner i budgetstupet, eller the fiscal cliff som det kallas här, och kommer innebära automatiska åtstramningar för över 600 miljarder dollar. De allra mest förmögna kommer att drabbas i form av skattehöjningar, så också medelklassen. Tusentals myndighetsprogram och institutioner kommer dessutom tvingas kapa i utgifterna och i slutändan avskeda personal – precis som flera storföretag runt om i USA.

Samtidigt ligger arbetslösheten på officiella 7,9 procent och inofficiella cirka 15 procent. Bostadsmarknaden fortsätter vara svag men åtminstone på väg upp och landet dras med oväntade miljardutgifter efter Sandys förödelse. Skuldberget är större än landets BNP, som under det tredje kvartalet växte med hyfsat blygsamma 2 procent i årstakt.

Dessutom tvingas 42 miljoner amerikaner under dagens superhögtid Thanskgiving ta emot matkuponger, en rekordsiffra.

Igår var det exakt två månader kvar till dess att Barack Obama ska sväras in i Vita Huset ytterligare en gång. Och inte för att låta som en gnällspik som vill förstöra festen men exakt hur nödvändigt det är att slå på stora trumman för händelsen kan man ifrågasätta sig med landets ekonomiska skicka.

När George W Bush svors in för andra gången låg kostnaden på 157 miljoner dollar, enligt Annenberg Public Policy Center. 40 miljoner pytsades in från hans supportrar. Hela 115 miljoner dollar hämtades från skattekistan. Lika mycket lär nog notan sluta på den här gången.

Det känns som att USA skulle kunna behöva använda de pengarna till något annat.

Om bloggen


Daniel Kederstedt är SvD Näringslivs korrespondent i världens ekonomiska huvudstad – New York. Med utgångspunkt från Wall Street rapporteras här om finansvärlden, börserna och det internationella näringslivet.

@kederstedt på Twitter