Annons

Wall Street-bloggen

Daniel Kederstedt

Daniel Kederstedt

Under förra veckan klottrade de ansvariga på JP Morgan Chase och Credit Suisse ned sina namnteckningar på ett par checkar värda 417 miljoner dollar för att frigöra sig från anklagelser om att ha lurat investerare.

Igår kom New Yorks delstatsåklagare Eric Schneiderman med liknande anklagelser mot Credit Suisse, som ska ha kostat investerarna över 11 miljarder dollar.

Och nu är de federala åklagarna samt finansinspektionen på jakt efter ett av sina topprioriterade mål: Multimiljardären Steven Cohen, grundare av hedgefonden SAC Capital Advisors.

Ja, de som säger att myndigheterna inte agerar för att försöka städa upp i oredan efter finanskrisen får den här veckan hålla tyst. Däribland då jag. Men däremot kan man ifrågasätta, vilket jag fortsätter göra, hur lämpligt det är att bankerna ständigt kan betala sig fria från de anklagelser som riktas mot dem.

Finansinspektionen har kommit med över 100 brottsanklagelser mot de största bankerna sedan krisen, men har ännu inte lyckats kamma hem någon storseger. Pengar har håvats in genom uppgörelser, men inte en endaste person har hållits ansvarig.

Annat är det då rörande insiderbrott.

Under de senaste fem åren har myndigheterna lyckats slänga in flera finansfigurer bakom galler. Inte minst minns vi Raj Rajaratnam, grundaren till hedgefonden Galleon Group, som för ett år sedan dömdes till elva års fängelse för insiderbrott.

En person som myndigheterna under flera år intresserat sig för, men aldrig kunnat lyckas trycka dit, är Steven Cohen. Genom SAC Capital, som anställer 900 personer och har en portfölj på 13 miljarder dollar, ses han som en av Wall Streets mest inflytelserika aktörer. Inte minst eftersom hans avkastning oftast är förvånansvärt hög – i snitt runt 30 procent per år, enligt NY Times.

Steven Cohen, som är god för 8,8 miljarder dollar och därmed den 106:e rikaste personen i världen enligt Forbes, har nu börjat se sitt namn fläckas ner i utredningar.

Igår grep myndigheterna en av hans tidigare portföljchefer, som under en längre tid ska ha gjort miljonklipp tack vare insiderinformation rörande en Alzheimer-medicin som läkemedelsbolagen Elan och Wyeth arbetade på.

Portföljchefen slängde in hela 700 miljoner dollar i de båda företagen – en satsning som utifrån betraktades som riskfylld. När dåliga resultat började sippra fram från de medicinska testerna kontaktades portföljchefen av en professor vid University of Michigan. I ett mejl uppmanade han dem till att omedelbart ha ett samtal. Strax därefter sålde portföljchefen sina investeringar, precis innan Elan föll 42 procent och Wyeth 13 procent på börsen.

Genom affären undvek företaget förluster på 194 miljoner dollar och tjänade istället 83 miljoner dollar. Därefter började man blanka företagets aktier.

Steven Cohen omnämns inte i utredningen vid namn. Men enligt NY Times källor är det han som är ”Portföljchef A” och ”Ägaren”. Enligt utredningen ska han aktivt ha arbetat med den gripna portföljchefen kring investeringarna.

SAC Capital menar att Steven Cohen inte alls kände till att det fanns något fuffens kring investeringarna och att företaget följt sin vanliga idé om att de anställda får handla med pengarna utan toppchefens inblandning. Men intressant nog ska Steven Cohen ha köpt aktier i Elan och Wyeth för sina privata pengar omkring samma tidpunkt.

Den federala åklagaren Preet Bharara kallar ärendet för ”the most lucrative insider trading scheme ever charged” och pekar på att man även riktar anklagelser mot sju andra ex-anställda på SAC Capital, varav tre också har erkänt insiderbrott.

Pampiga ord från åklagaren. Men kanske väl tidigt sagda?

Jag hävdar inte att Steven Cohen är skyldig till brott. Men om han är det, vilket myndigheterna uppenbarligen tror eftersom de har granskat hans affärer i fem års tid, så är det här som att låta superhjärnan bakom brottet gå fri just nu. Mer än något tyder de senaste gripandena snarare på att man utredningen har gått in i väggen och man faktiskt saknar bevis mot sitt toppmål.

Om bloggen


Daniel Kederstedt är SvD Näringslivs korrespondent i världens ekonomiska huvudstad – New York. Med utgångspunkt från Wall Street rapporteras här om finansvärlden, börserna och det internationella näringslivet.

@kederstedt på Twitter