Annons

Wall Street-bloggen

Daniel Kederstedt

Daniel Kederstedt

Vem som har mest att förlora på att USA trillar rakt ner i budgetstupet eller att Barack Obama lyckas få igenom sina skattehöjningar?

De allra mest förmögna. Eller jobbskaparna, som republikanerna som bekant hellre vill kalla dem för att undvika något ord som syftar till rikedomar.

Och med runt fem veckor kvar till dess att kongressens politiker måste ha enats om ”the fiscal cliff”, som det kallas här i USA, har samma personer insett att det inte finns någon tid att spilla – rädda de pengar som räddas kan.

Titta bara på familjen Walton, som grundade världens största detaljhandelsföretag och äger 48 procent av detsamma. Genom att ha flyttat aktieutdelningsprogrammet i Walmart från den 2 januari 2013 den 27 december kan familjen ”bara” behöva betala in 95,4 miljoner dollar i skatt jämfört med 276 miljoner dollar innan.

Sex dagars skillnad kan alltså spara dem 180,6 miljoner dollar, eller över 1,2 miljarder kronor.

Idag kommer utdelningar med en skattesats på 15 procent – en nivå som Republikanerna vill ska ligga kvar. Om kongressens politiker misslyckas med att nå en överenskommelse kring budgetstupet kommer skattesatsen att höjas till 39,6 procent.

Walmart är långt ifrån det enda företaget som tidigarelagt sin utdelning, rapporterar New York Times. Även tillverkningsbolag som Legget & Platt samt Myers Industries har vidtagit liknande åtgärder. Enligt analysfirman Markit förväntas närmare 110 börsbolag följa deras väg.

Att bolagen positionerar sig för att eventuellt minska skattebördan är ju på inget sätt konstigt. I fallet Walmart handlar det om att skydda såväl sina egna pengar som de utomstående investerarnas. Men konsekvenserna blir tydliga.

Enligt Markit kommer börsbolagen att pytsa ut hela 13,9 miljarder dollar i utdelningar under årets fjärde kvartal – klart högre än vanligtvis. Om man är amerikansk skattekramare så är det nog svårt att glädjas över att staten får ett extra lyft 2012 när de verkligt stora pengarna egentligen kanske skulle ha skyfflats in till staten 2013.

Barack Obama har länge kämpat för att höja skatterna för de allra mest förmögna – en linje som han sagt sig vägra släppa inför förhandlingarna om budgetstupet. Om han får gehör för sina tankar kommer staten att dra in 1600 miljarder dollar extra i skatter under de kommande tio åren, rapporterar analysfirman Tax Policy Center (TPC) och pekar på att den tyngsta bördan landar just på de rikaste.

Personer med intäkter på över 1 miljon dollar skulle i snitt få skatta 184 000 dollar mer varje år, enligt TPC.  De som drar in mellan 200 000-500 000 skulle däremot få skatten höjd med 4446 dollar.

Om bloggen


Daniel Kederstedt är SvD Näringslivs korrespondent i världens ekonomiska huvudstad – New York. Med utgångspunkt från Wall Street rapporteras här om finansvärlden, börserna och det internationella näringslivet.

@kederstedt på Twitter