Annons
X
Annons
X

Wall Street-bloggen

Daniel Kederstedt

Daniel Kederstedt

Nasdaq OMX tycks inte kunna skaka av sig sina dystra känslor.

På bara några veckor har börsindex nu fallit med 11 procent, vilket innebär att det är i korrektionsläge.

Det är, å andra sidan, kanske inte helt förvånande.

Under året har börsernas styrka konsekvent ifrågasatts, inte minst med tanke på de uppgångar som skapades bara på blotta tanken om centralbankschefen Ben Bernanke skulle börja trycka pengar en tredje gång.

När beskedet om ett tredje kvantitativt lättnadsprogram slutligen kom den 13 september var det också kulmen på uppgången. Med förväntningarna uppfyllda började börserna gå brant utför. Idag ligger Nasdaq OMX på tremånaderslägsta.

Bland de faktorer som präglar börserna syns förstås eurozonens aldrig sinande mängd problem, inbromsningen i Kina samt den svaga återkomsten i USA.

Men inte minst handlar det om oron kring att politikerna återigen ska stångas blodiga med varandra och ta nationens hälsa som gisslan. I fjol var det kring skuldtaket – den här gången kring budgetstupet.

Misslyckas man med att nå en överenskommelse – och det tycks vara upplagt för en väldigt segdragen fajt – kommer kongressens politiker gjort sig skyldigt till att skicka ner landet i en ny recession.

Att undvika budgetstupet är den viktigaste inrikespolitiska frågan USA har att brottas med fram till årsskiftet, och den håller marknaderna på helspänn.

Imorgon, fredag, kommer Barack Obama att möta de ledande politikerna i kongressen för att försöka medla fram en snabb lösning. Men när han igår talade om budgetstupet och sina egna tankar om en större uppgörelse men som måste bygga på höjda skatter, vilket republikanerna klart motsätter sig, så uppstod ett säljtryck på börsen.  Att centralbanken signalerade att det övervägde ett stimulansprogram i december ämnat för att skapa mer jobb kunde inte motverka detta.

Presidentens ord var på inget sätt förvånande, hans ställning i frågan har varit känd länge och väl. Men Wall Street hade ändå hoppats på något av ett häpnadsväckande magiskt drag av Zlatan-klass (herregud vilka mål!) om hur politikerna ska kunna enas. När han fortsatte slå ner grundpelarna för sin politik och sina tankar föll Nasdaq OMX på nytt.

Bland förlorarna syntes världens högst värderade börsföretag, Apple. Företaget har tappat över 100 miljarder dollar i värde på bara några veckor och flera analytiker förutspår att aktien – som väger tyngst av alla på Nasdaq OMX – kommer fortsätta nedåt till följd av att man bland annat tappat sin innovationsförmåga sedan Steve Jobs gick bort. Det är inget som Wall Streets största Apple-kramande analytiker håller med om.

Brain White, analytiker på Topeka Capital Markets, håller fast sitt mål om att aktien ska landa på ett värde om 1111 dollar. Idag handlas den för 537 dollar.

I ett kundbrev försöker han mana till lugn och menar att aktien, som också är i korrektion, kommer bevisa flera analytiker fel då nedgången bara är temporär.

”Det är uppenbart att det har funnits ett säljtryck kring Apples aktie under de senaste veckorna till följd av att den negativa nyhets-cykeln har accelererat. De pessimistiska kommer nu med argument om varför företaget har förlorat sin spets.”

”Men vi har hört det förut. Vi hör det nu. Och vi förväntar oss att höra det igen i framtiden. De här farhågorna har visat sig vara totalt fel under de senaste åren och med anledning av produktportföljen hos Apple tror vi att det kommer vara totalt fel även den här gången.”

Om bloggen


Daniel Kederstedt är SvD Näringslivs korrespondent i världens ekonomiska huvudstad – New York. Med utgångspunkt från Wall Street rapporteras här om finansvärlden, börserna och det internationella näringslivet.

@kederstedt på Twitter