Wall Street-bloggen

Daniel Kederstedt

Daniel Kederstedt

Vanligtvis vore det här en bra tid för kongressens politiker att ställa sig framför spegeln för en lång och allvarlig funderare på vem de arbetar för.

Men när 2012 snart ska bli 2013 finns inte lyxen att dröja sig kvar särskilt länge.

USA är 54 dagar ifrån att tjafsa sig in i en ny ekonomisk kris och vars blotta hot redan ger utslag på börserna.

Igår föll exempelvis Dow Jones med 2,4 procent till följd av att nationens största problem inte längre är Big Bird. Nu handla nästa allt om budgetstupet.

Efter förra årets genanta käftande i kongressen kring skuldtaket – där politikerna tog landets ekonomiska välmående som gisslan för att pressa igenom politiska ideologier – tvingades USA fiffla med siffrorna för att på övertid lyfta ribban för hur mycket pengar USA får låna.

Därmed hade USA också i sista skälvande stund sett till att inte ställa in betalningarna och undvika att trassla in sig i en ny recession.

Problemet: Lösningen kring skuldtaket var inte ett hållbart alternativ. Snarare knuffade man problemet framför sig. Och med presidentvalet avslutat börjar nu det här ekonomiska och politiska stup torna upp sig på allvar.

I överenskommelsen kring skuldtaket fanns vad som beskrevs som en morot för politikerna. Lyckas de inte enas kring hur skuldsättningen ska minska kommer det bli tydliga konsekvenser i hjärtefrågor för de båda partierna. Skatterna kommer höjas och automatiska nedskärningar slå till där över 1000 myndigheter och program kommer att drabbas, däribland försvaret och Medicare.

Nu har den där moroten blivit till en tickande bomb.

Kan inte kongressen nå en lösning inom 54 dagar kommer USA att bli varse effekterna: Landets ekonomi kommer att sakta in så pass att USA under kommande år är garanterat en ny recession.

Inget som vare sig Washington DC, Wall Street eller Main Street vill. Eller omvärlden för den delen.

När skuldtaket var en akut fråga i fjol ägnade sig senatsledarna Mitch McConnell (R) och Harry Reid (D), samt representanthusets talman John Boehner (R) och president Barack Obama (D), åt att peka skuldbeläggande fingrar åt alla utom sig själva.

Det får inte upprepas nu. Och med valet i backspegeln finns här också Barack Obamas största utmaning – att nå politisk samstämmighet.

Efter segertalet räckte John Boehner ut en försonande hand och menade att det nu var dags för presidenten att ena politikerna och leda dem in i framtiden. Demokraten Harry Reid gav föga förvånande också sin partikamrat i Vita Huset sitt stöd och menade att det var bättre att dansa än att slåss.

Mitch McConnell konstaterar även han att budgetstupet måste undvikas, men menar också att det krävs en väldigt realistisk lösning som kan passera representanthuset som är kontrollerat av republikanerna. Mitch McConnell kommer att mötas halvvägs, vilket låter hoppfull men han lär även fortsättningsvis ge något gratis till en president han knappast omfamnar med glädje.

I en intervju 2010 hamrade samme Mitch McConnell fram republikanernas agenda för de kommande två åren. Det handlade då inte om att ta hem trupperna, skapa jobb eller att se till att de miljontals människor som har sparkats ut på gatan får ett tak över huvudet. Först och främst handlade det istället om att se till att Barack Obama inte blev omvald.

Wall Street oroas nu att Mitch McConnell trots allt kommer att fortsätta vara lika oflexibel som en tjock försvarsbjässe i NFL.

Kongressen möts nästa vecka igen för att bland annat börja ta tag i frågan.

Förbered er på turbulens.

Fler bloggar