Arbetslösheten ökar – fördel Obama

USA-valet Fyra dagar återstår till presidentvalet. Och även om cirka 40 procent av alla väljare väntas lägga sin röst i förtid och det bara finns ett fåtal procent obeslutsamma väljare kvar att slåss om, kan dagens jobbsiffror få stor betydelse för utgången.

Och det tycks som att Barack Obama har fått ytterligare en knuff i ryggen för att säkra fyra nya år i Vita Huset.

Dagens uppgifter från Bureau of Labor Statistics (BLS) visar att den officiella arbetslösheten ökar från 7,8 procent i september till 7,9 procent i oktober med 171 000 antal nya jobb utanför jordbrukssektorn. Förväntat var just 7,9 procent men baserat på 125 000 nya jobb.

Arbetslösheten ökar alltså (så också för svarta invånare till 14,3 procent) men att presidenten kan hålla den nere under 8 procent ses, något dumdristigt, i USA just nu som en framgång. För bara omkring ett år sedan låg den runt 1 procentenhet högre.

Verkligheten är snarare motsatsen, vilket Mitt Romney påpekar i ett nytt uttalande om en ledsam påminnelse om den dåliga utvecklingen.

USA behöver mer än 400 000 nya jobb för att faktiskt uppnå varaktiga förändringar. Som det ser ut idag hänger man inte ens med i tempot i befolkningsutvecklingen.

USA är i ekonomisk kris och situationen blir inte bättre av problemen i Kina och eurozonen, men likväl går det inte att komma ifrån att siffrorna är svaga. Och landet har dessutom ett rejält problem i att närmare 41 procent av alla som står utan arbete har gjort det i mer än ett halvår. Att få fram jobb till 5 miljoner långtidsarbetslösa är svårt. Samtidigt är runt hälften av alla som lämnar skolan för att kliva in på arbetsmarknaden antingen arbetslösa eller är kraftigt undersysselsatta.

Det är också viktigt att titta på den verkliga arbetslöshetssiffran, som ger en mer korrekt bild av hur läget faktiskt ser ut på USA:s arbetsmarknad. Inkluderas exempelvis de som är så pass uppgivna om att finna ett nytt jobb att de helt enkelt slutat att leta så landar arbetslösheten på 14,6 procent – att jämföra med 14,7 procent i september. Positiva förändringar men ett år tidigare låg siffran på 13,9 procent.

I fokus står också utvecklingen i de sju vågmästardelstater – Colorado, Florida, Iowa, New Hampshire, Ohio, Virginia och Wisconsin – som  faktiskt kommer att avgöra tisdagens presidentval. Här publicerar inte BLS några nya siffror idag men i de två särklass viktigaste delstaterna, Ohio och Florida, ligger arbetslösheten på 7,0 respektive 8,7 procent. Det är ned från 8,6 procent respektive oförändrat sedan Barack Obama klev in i Vita Huset i januari 2009.

Att däremot fästa så pass stor vikt vid siffrorna från BLS som idag görs är inte helt exemplariskt. Uppgifterna justeras alltid efterhand, vilket innebär att det alltså är inkorrekta siffror som spelar in i valet. Helst ska man se på siffrorna på längre sikt. För september reviderades nu exempelvis  sysselsättningen till 148 000 från tidigare 114 000. Siffran för augusti skrivs till 192 000 från 142 000.

Visa kommentarer (4 st)

Välkommen att säga din mening på SvD.se. Våra regler är enkla: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. För att få kommentera på SvD.se måste du registrera ett konto med Disqus eller använda ett befintligt konto på Facebook, Google, Yahoo eller OpenID.
Vänliga hälsningar, Maria Rimpi, chef SvD Näringsliv Läs reglerna i sin helhet

 • Anonym

  Svensk rapportering om utländska val är extremt vanklig att to på. Man flitrerar genom svenska glasögon och då blir det mesta bara konstigt. Vladimir Putin, Silvio Berlusconi, Thaksin Shinawatra…skulle någon av dom väljas av svenska väljare?  Romney är mer höger än Obama så i svenska medier blir en seger för Romney något otänkbart och rapporteringen anpassas efter det.

  • http://www.google.com john olsson

   Svensk rapportering om USA ar alltid vinklad och sedd ur svenska glasogon. Resultatet av detta ar att hemmasvenskar har fatt en helt fel bild av USA.  

 • Anonym

  Svenskar har väl alltid fått en skruvad bild av omvärlden. Nu senast med Syrienrapporteringen. Terrori…., förlåt frihetskämparnas, vidriga avrättningar viftas bort av västmedia eftersom de spelar i ”rätt” lag.

 • Henrik Weinestedt

  Att aldrig få jobba hemifrån är ett rätt kasst beslut, däremot skulle jag ALDRIG vilja ha folk som arbetade heltid hemifrån. Det personliga mötet behövs för att kunna skapa relationer, båda för att hålla sams men även för att leverera.

Tredje skyddsstoppet på nya jättegallerian

Arbetet stoppat på Mall of Scandinavia – igen.

Webb-tv

”Att välja Nyrén blir
en krigsförklaring”

2 min | sca

Almgren: Konstigt om han tar över.

Kammarrätten sågar
FI:s amorteringskrav

"Är inte möjligt för en myndighet att agera så".

Bästa citaten från SCA-stämman

”Ingen har vågat säga att kejsaren är naken”.