Annons
X
Annons
X

Wall Street-bloggen

Daniel Kederstedt

Daniel Kederstedt

Fyra dagar återstår till presidentvalet. Och även om cirka 40 procent av alla väljare väntas lägga sin röst i förtid och det bara finns ett fåtal procent obeslutsamma väljare kvar att slåss om, kan dagens jobbsiffror få stor betydelse för utgången.

Och det tycks som att Barack Obama har fått ytterligare en knuff i ryggen för att säkra fyra nya år i Vita Huset.

Dagens uppgifter från Bureau of Labor Statistics (BLS) visar att den officiella arbetslösheten ökar från 7,8 procent i september till 7,9 procent i oktober med 171 000 antal nya jobb utanför jordbrukssektorn. Förväntat var just 7,9 procent men baserat på 125 000 nya jobb.

Arbetslösheten ökar alltså (så också för svarta invånare till 14,3 procent) men att presidenten kan hålla den nere under 8 procent ses, något dumdristigt, i USA just nu som en framgång. För bara omkring ett år sedan låg den runt 1 procentenhet högre.

Verkligheten är snarare motsatsen, vilket Mitt Romney påpekar i ett nytt uttalande om en ledsam påminnelse om den dåliga utvecklingen.

USA behöver mer än 400 000 nya jobb för att faktiskt uppnå varaktiga förändringar. Som det ser ut idag hänger man inte ens med i tempot i befolkningsutvecklingen.

USA är i ekonomisk kris och situationen blir inte bättre av problemen i Kina och eurozonen, men likväl går det inte att komma ifrån att siffrorna är svaga. Och landet har dessutom ett rejält problem i att närmare 41 procent av alla som står utan arbete har gjort det i mer än ett halvår. Att få fram jobb till 5 miljoner långtidsarbetslösa är svårt. Samtidigt är runt hälften av alla som lämnar skolan för att kliva in på arbetsmarknaden antingen arbetslösa eller är kraftigt undersysselsatta.

Det är också viktigt att titta på den verkliga arbetslöshetssiffran, som ger en mer korrekt bild av hur läget faktiskt ser ut på USA:s arbetsmarknad. Inkluderas exempelvis de som är så pass uppgivna om att finna ett nytt jobb att de helt enkelt slutat att leta så landar arbetslösheten på 14,6 procent – att jämföra med 14,7 procent i september. Positiva förändringar men ett år tidigare låg siffran på 13,9 procent.

I fokus står också utvecklingen i de sju vågmästardelstater – Colorado, Florida, Iowa, New Hampshire, Ohio, Virginia och Wisconsin – som  faktiskt kommer att avgöra tisdagens presidentval. Här publicerar inte BLS några nya siffror idag men i de två särklass viktigaste delstaterna, Ohio och Florida, ligger arbetslösheten på 7,0 respektive 8,7 procent. Det är ned från 8,6 procent respektive oförändrat sedan Barack Obama klev in i Vita Huset i januari 2009.

Att däremot fästa så pass stor vikt vid siffrorna från BLS som idag görs är inte helt exemplariskt. Uppgifterna justeras alltid efterhand, vilket innebär att det alltså är inkorrekta siffror som spelar in i valet. Helst ska man se på siffrorna på längre sikt. För september reviderades nu exempelvis  sysselsättningen till 148 000 från tidigare 114 000. Siffran för augusti skrivs till 192 000 från 142 000.

Om bloggen


Daniel Kederstedt är SvD Näringslivs korrespondent i världens ekonomiska huvudstad – New York. Med utgångspunkt från Wall Street rapporteras här om finansvärlden, börserna och det internationella näringslivet.

@kederstedt på Twitter