Annons

Wall Street-bloggen

Daniel Kederstedt

Daniel Kederstedt

På sistone har jag tagit lördagarna i akt att utnyttja den här bloggen till att skriva om sådant som vi inte har hunnit lyfta upp, flagga för bra läsning och tipsa om musik som länkas till Spotify. Och mycket annat. Eftersom det idag är lördag, så är det här också just ett sådant inlägg.

För många nätter på kontoret med för mycket hämtmat. För många inställda resor tillsammans med sin fru. Och för många dömande blickar om hans jobb.

Efter fem år på Wall Street valde 35-årige Matt Wolf att lämna sitt arbete, pengarna var inte goda nog helt enkelt.

Ska vi tro Wall Street Journal är han inte ensam om att ledsna på kraven och villkoren inom Manhattans finanskvarter.

-:-:- :- :- :- :- :- :-

Formtoppar just nu med grymma konserter! I torsdags spelade Langhorne Slim på fenomenala Brooklyn Bowl i Williamsburg, igår dök Justin Townes Earle upp i finanskvarterens ytterkanter för att sjunga i Woody Guhtries anda och imorgon väntar Brandi Carlile. Däremellan är jag i dag iklädd den svenska landslagströjan för att försvara de blågula färgerna i Zum Schneider Cup ute på Peles gamla träningsanläggning i Brooklyn.

-:-:- :- :- :- :- :- :-

Veckans Paul Krugman är varken särskilt imponerad av vare sig Mitt Romney eller Barack Obama.

-:-:- :- :- :- :- :- :-

”Tihi.”

-:-:- :- :- :- :- :- :-

Bästa finansaktien på börsen: Bank of America? Förstås inte. JP Morgan Chase? Nej. Inte heller Wells Fargo.

PNC Financial i Pittsburgh toppar ligan, och får sig en mindre hyllning.

-:-:- :- :- :- :- :- :-

I måndags var det dags igen för presidentkandidaterna att drabba samman i tv-rutan. Själv hamnade jag hemma hos DI:s korrespondent Gabriel Mellqvist för grillning på hans takterass.

En sak som återigen slog mig under den sömniga debatten, där Mitt Romney försökte skämta lite smått och Obama pratade hästar och bajonetter, var att det ibland kan låta som att USA importerar ofantliga mängder energi.

Värt att komma ihåg då är att USA bara importerar 17 procent av all energi de förbrukar – ned från 26,1 procent år 2008.

-:-:- :- :- :- :- :- :-

När vi ändå är inne på musik så kommer här ett tips om ni råkar vara i stan: Roky Erickson och Nude Beach lirar i Brooklyn dagen efter presidentvalet, den 7 november. Ett tips är däremot att inte googla särskilt mycket efter det sistnämnda skräniga garagebandet på jobbets dator.

-:-:- :- :- :- :- :- :-

Mer än någon annan finansaktör har Bank of America anklagats för att misskött sig på bolånemarknaden. Miljardstämning efter miljardstämning har skickats till huvudkontoret i North Carolina, bland annat sedan man låtit utmätningarna gå per automatik.

Senaste angreppet: Bank of America anklagas nu för att låta utmätta hus som ligger i områden där svarta och latinamerikaner bor förfalla och få mycket sämre reklam än i områden med vita områden.

-:-:- :- :- :- :- :- :-

En annan sak man kanske inte ska googla på jobbets dator: Fotbollsklubben Young boys.

-:-:- :- :- :- :- :- :-

Veckans viktigaste New York-nyhet: New York Islanders flyttar till Brooklyn.

-:-:- :- :- :- :- :- :-

En hög chef inom oljebjässen Exxon Mobil mördades på öppen gata sedan han besökt en italiensk restaurang i Bryssel tillsammans med sin fru, som klarade sig med lindriga skador.

En avrättning undrar nu polisen och söker motiv?

Exxon Mobile har slagit ifrån sig alla tankar på att mordet på Nicholas Mockford, marknadsföringsansvarig för nya typer av miljövänligt bränsle, har med hans arbete att göra.

-:-:- :- :- :- :- :- :-

Veckans långläsning finns hos New York Magazine om AIG:s vd Bob Benmosche som lämnade pensionärslivet för att rädda försäkringsjätten.

-:-:- :- :- :- :- :- :-

Slås som alltid av att finanbarerna konstant vevar finanskanalerna på tv.

Det är inte så att jag vill gå in på en bar och se… en ja, en webbsändning av SR:s Medierna liksom när precis lämnat jobbet.

-:-:- :- :- :- :- :- :-

Bråka inte med Mark Zuckerberg.

-:-:- :- :- :- :- :- :-

När presidentvalet är avklarat och Springsteen sjungit klart sin ihoprafsade Obama-sång måste politikerna tackla budgetstupet.

Det riskerar att bli ytterligare en sista-minuten-lösning ala skuldtaket.

Enligt Jamie Dimon har Wall Street nu redan börjat kapa i sina verksamheter för att skydda sig mot ett historiskt fiasko.

Jag tror visserligen man kommer lösa det där, men enbart temporärt. Frågan lär nog skjutas på och leva vidare som ett orosmoln ytterligare något halvår.

-:-:- :- :- :- :- :- :-

Så här ska interaktiv grafik se ut. Tyvärr kan jag inte länka in den här, men klicka på bilden nedan så får ni en liten valguide.

-:-:- :- :- :- :- :- :-

Inte riktigt USA. Men den här storyn om hur miljarder och återigen miljarder tycks ha dolts i Wen Jiabaos ägor är härlig läsning om hur familjens fattiglappar plötsligt blivit snuskigt rika.

-:-:- :- :- :- :- :- :-

Så här kan det, tyvärr, också gå till i politikens USA. Mitt Romney backas bland annat upp av en galen Meat Loaf i America The Beautiful. Öronproppar kan behövas för denna Battle Out of Hell.

Om bloggen


Daniel Kederstedt är SvD Näringslivs korrespondent i världens ekonomiska huvudstad – New York. Med utgångspunkt från Wall Street rapporteras här om finansvärlden, börserna och det internationella näringslivet.

@kederstedt på Twitter