Annons

Wall Street-bloggen

Daniel Kederstedt

Daniel Kederstedt

Vanligtvis när Apple presenterar nya produkter skjuter aktien i höjden.

Men det är, som sagt, vanligtvis – Iphone5, Iphone4S, Ipad2 och Ipad3 har alla resulterat i att aktien lyft. Men när konsumenterna i tisdags informerades om de två nya versionerna av läsplattan Ipad svarade aktien däremot med att istället peka nedåt – minus 3 procent.

Var det här allt? undrades det.

Utvecklingen följde å andra sidan den senaste tidens trend. Aktien visar visserligen över 50 procent plus sedan årsskiftet men är mer än 10 procent ned från rekordnoteringen på 702:10 dollar för runt en månad sedan.

Att ifrågasätta Apple och dess hajp har inte sällan mötts av ilskna kommenterar och undrande blickar. I vardagen möter man folk som pratar om när de köpte sin första Apple-produkt som jag själv minns min första lp-skiva. I börssammanhang vill man slå varandra på fingrarna med exakt hur tidigt man köpte sin första Apple-aktie.

Att ha Apples produkter är för många ett måste. De har, enligt mig, klara fördelar gentemot konkurrenterna i framför allt användarvänligheten men samtidigt kostar de ganska mycket mer än konkurrenternas motsvarigheter. I en ekonomi som är pressad och där många invånare går på knäna är det en ekvation som kanske inte alltid går ihop.

Och nej, vi kan det här och nu: Jag är ingen Apple-hatare. Det här skrivs på en Macbook Air, på skrivbordet bredvid ligger företagets version av en telefon och någonstans undangömd finns en läsplatta jag alldeles för ofta glömmer att titta på.

För bara några månader sedan talades det övertygande om att aktien minsann skulle upp mot ett pris på 1100 dollar och börsvärde över 1 000 miljarder dollar. Och dit kan Apple fortfarande nå. Möjligtvis är det bara så att aktien följer de generella vindarna om tuffare börsklimat, men jag ser det snarare som att hajpen just har mattats av något.

Den senaste stora produkten, Iphone5, är släppt och inget som marknaden längre kan sätta förhoppningar till, något den gjorde en längre tid. Dessutom har man återigen haft problem med leveranserna – uppgifterna inifrån Foxconn och att toppchefen liknar sina anställda för besvärliga djur är knappast smickrande. Och inte minst har konkurrenterna på allvar börjat komma med produkter som står sig hyfsat väl mot Apple – de må ännu ligga i framkant men det gapet har minskat.

Att idag shorta aktien har heller inte varit lika dyrt sedan i februari 2010 och enligt tekniska analyser är Apple dömt att falla ytterligare på Nasdaq OMX innan det kan lyfta igen.

En som pratar i de termerna är Tim Seymour på Earnings money. Folk är trötta på Apple säger han och manar på företaget att sälja 200 miljoner läsplattor innan aktien kan sticka uppåt igen. Enligt honom kommer den sjunka till runt 580 dollar innan det blir bättre.

Efter börsens stängning i USA släpper Apple nya kvartalssiffror – resultatet tacklas på den här bloggen.

Om bloggen


Daniel Kederstedt är SvD Näringslivs korrespondent i världens ekonomiska huvudstad – New York. Med utgångspunkt från Wall Street rapporteras här om finansvärlden, börserna och det internationella näringslivet.

@kederstedt på Twitter