Annons

Wall Street-bloggen

Daniel Kederstedt

Daniel Kederstedt

För vilket företag som helst kan 8,2 miljarder dollar i kvartalsvinst tyckas vara nog.

Men Apple är inte vilket företag som helst.

För trots att världens högst värderade börsföretag lyckades fylla kassaskåpet med runt 600 miljoner kronor varje dag under det fjärde kvartalet (brutet räkenskapsår) var det inte tillräckligt för att motsvara analytikernas förväntningar.

Anmärkningsvärt nog var det dessutom andra gången i rad som det hände. Att Apple inte lever upp till förväntningarna är väldigt sällsynt – företaget är i det närmaste synonymt med att omgärdas av lite för låga förväntningar.

Förra kvartalets miss förklarades delvis på grund av minskat sug efter mobiltelefonen i väntan på Iphone5 samt vikande köpkraft i Europa. Nu handlar det snarast om att konsumenterna istället avvaktat de nya läsplattorna, som presenterades i tisdags. Apple sålde 14 miljoner Ipad:s under det senaste kvartalet – förväntningarna låg på 17 miljoner.

Under det senaste kvartalet sålde Apple också 29 miljoner Iphone-enheter samt 4,9 miljoner Mac-datorer.

Siffrorna kan ställas mot kvartalet innan då Apple sålde 20,6 miljoner mobiltelefoner, 17 miljoner läsplattor och 4 miljoner datorer.

Vinsten per aktie landade på 8:67 dollar per aktie, medan intäkterna uppgick till 36 miljarder dollar. Analytikernas förväntningar kretsade kring 8:75 dollar per aktie från intäkter på 35,8 miljarder dollar.

Det kan jämföras med senaste kvartalet då vinsten landade på 9:32 dollar per aktie och intäkterna uppgick till 35 miljarder dollar. Ett år tidigare håvade man in 28,8 miljarder dollar i intäkter och gjorde en justerad vinst på 7:79 dollar per aktie, eller totalt 7,3 miljarder dollar.

Finanschefen Peter Oppenheimer är strålande nöjd över att ha gjort en vinst på 41 miljarder dollar under det brutna räkenskapsåret. Företaget kommer nu att dela ut 2:65 dollar per aktie till investerarna. Han flaggar också för att Apple förväntar sig intäkter på 52 miljarder dollar under nästa kvartal och att den justerade vinsten per aktie då ska landa på 11:75 dollar. Varje butik tar i genomsnitt nu emot cirka 19 000 kunder per vecka.

De höga siffrorna beror inte bara på att det finns nya läsplattor och en ny telefon finns ute, dessutom spelar förstås julhandeln in. Analytikerna hade dock förväntat sig 55 miljarder dollar i intäkter under kommande kvartal.

Med en timme kvar till börsens stängning pekade aktien, noterad på Nasdaq OMX, ned med 1 procent. I efterhandeln faller aktien ytterligare något.

Apple har haft det lite motigt på börsen på sistone och är nu närmare 100 dollar ifrån sin toppnotering. Men kom då också ihåg att företaget fortfarande har lyft 50 procent bara i år. Strax innan resultatet presenterades handelsstoppades för övrigt aktien under en kort tid.

Tidigare idag publicerades för övrigt återigen rykten om Apples kommande radiotjänst, vilket såg till att skicka ner Pandora med över 11 procent.

Här kan du läsa delar ur rapportpresentationen från Tim Cook och finanschefen Peter Oppenheimer, samt deras svar på vissa frågor.

Om bloggen


Daniel Kederstedt är SvD Näringslivs korrespondent i världens ekonomiska huvudstad – New York. Med utgångspunkt från Wall Street rapporteras här om finansvärlden, börserna och det internationella näringslivet.

@kederstedt på Twitter