Annons

Wall Street-bloggen

Daniel Kederstedt

Daniel Kederstedt

Fem människor kan ha dött sedan de druckit energidrycken Monster, varnar nu den amerikanska Food and Drug Administration (FDA). Den federala hälsovårdsmyndigheten vägrar däremot att dra ett direkt samband mellan dödsfallen och drycken.

Ytterligare en person kan ha drabbats av hjärtattack och över ett dussin tvingas söka sjukhusvård under de senaste åtta åren, rapporteras det.

En kvinna i Maryland har nu också stämt företaget Monster Beverage då hon hävdar att hennes 14-åriga dotter omkommit efter att under två dagar ha druckit flera burkar. Dottern dog sedan hennes hjärta började slå oregelbundet. Enligt obduktionsrapporten ska 14-åringen ha lidit av en kärlsjukdom. Hennes läkare ska, enligt New York Times, däremot inte ha gett henne några restriktioner rörande just koffein och 14-åringen ska ha druckit 240 milligram.

En normalstor kopp kaffe brukar sägas innehålla runt 100 milligram koffein.

I stämningen anklagas Monster Beverage för att inte ha varit tillräckligt tydliga med riskerna kring sina drycker.

En representant för företaget har avfärdat anklagelserna och menar att informationsgivningen varit god nog. På burkarna står att energidrycken inte rekommenderas för alla konsumenter, däribland barn under tolv år och de som är känsliga mot koffein.

I USA behöver dryckesföretagen däremot inte redogöra för hur mycket koffein en burk eller flaska innehåller.

Det här är inte första gången som Monster Beverage hamnat i blåsväder. Andra rapporter, pekar New York Times på, visar att konsumenter fått smärta, kräkningar och oregelbundna hjärtslag efter att ha druckit produkten.

För Monster Beverage innebär stämningen – som nog får ses som lite lös i kanterna – däremot en rejäl smäll. Intressant nog. När nyheten läckte ut föll aktien över 14 procent. Idag har aktien, noterad på Nasdaq OMX, fallit över 8 procent.

Monster Beverage, baserat i Kalifornien, har nu ett börsvärde på över 7 miljarder dollar. Företaget har närmare 2000 anställda och gjorde i fjol en vinst på 286 miljoner dollar.

Om bloggen


Daniel Kederstedt är SvD Näringslivs korrespondent i världens ekonomiska huvudstad – New York. Med utgångspunkt från Wall Street rapporteras här om finansvärlden, börserna och det internationella näringslivet.

@kederstedt på Twitter