Annons

Wall Street-bloggen

Daniel Kederstedt

Daniel Kederstedt

För tredje och sista gången kommer Mitt Romney och Barack Obama idag att verbalt drabba samman i tv-rutorna.

Den här gången slåss de om världen.

Huvudfokus i debatten, som svensk tid startar klockan 03.00 natten till tisdagen, ligger nämligen på utrikes- och säkerhetspolitiken. Och vi vet ungefär på förhand vad vi kommer att få.

Barack Obama kommer att tvingas gå på försvar när anklagelserna haglar om att han har åkt på världsturné och bett om ursäkt för landet samt varit för slapphänt rörande Iran (trots sanktioner) och attacken mot ambassaden i Bengazi. Den republikanske utmanaren kommer å andra sidan att få en gliring för att han ser Ryssland som en stor fiende och för att han vill satsa mer på den så kostsamma militären trots att budgeten ska balanseras. Och över alltihop kommer det att ligga en våt filt rörande såväl den inhemska arbetsmarknaden som Kina. Det kommer handla om det asiatiska landets ställning i världen, valutamanipulation samt – som det brukar låta – riskerna med att Kina stjäl teknologi.

Rimligtvis borde de också tackla handeln med omvärlden, och kanske inte minst Kina.

Kina tar i dagsläget emot cirka 6 procent av USA:s totala export, medan 16 procent av USA:s import kommer från Kina.

Hittills i år har USA exporterat varor till Kina för 69 miljarder dollar, vilket är exakt samma siffra som för helåret 2008. Importen har hittills uppgått till 273 miljarder dollar, att jämföra med 337 miljarder dollar år 2008, uppger census.gov.

Tittar vi på de senaste tio årens utveckling mellan de två länderna finner vi en hisnande utveckling. Här kan Barack Obama peka på att det var främst under republikanernas styre i Vita Huset som det började braka utför.

År 2000 uppgick underskottet i USA:s handel med Kina till 83 miljarder dollar, fyra år senare till 162 miljarder dollar. År 2008 låg det på 268 miljarder dollar.

Under 2008 låg det totala underskottet för övrigt på minus 37,7 miljarder dollar per månad – att jämföra med dagens 42 miljarder dollar minus. Det är en förändring på 11 procent.

Det är inte det enda som har skenat i fel riktning för USA.

Budgetunderskottet är ett stort problem för världens största ekonomi, som lånar 40 cent för varje 1 dollar det spenderar. En stor del av de lånade pengarna kommer från just Kina. Mitt Romney vill som bekant inte låna mer pengar från Kina, inte ens för Big Bird.

Budgetunderskottet har gått från 438 miljarder dollar 2008 till 1100 miljarder dollar – en ökning med 151 procent. Mitt Romney har gång på gång pekat på ökningen och menat att Barack Obama har brutit sitt löfte om att halvera budgetunderskottet under sin första mandatperiod i Vita Huset.

En anställd fixar till ”the american spirit” inför debatten i Florida. Foto: AP

Om bloggen


Daniel Kederstedt är SvD Näringslivs korrespondent i världens ekonomiska huvudstad – New York. Med utgångspunkt från Wall Street rapporteras här om finansvärlden, börserna och det internationella näringslivet.

@kederstedt på Twitter