Annons

Wall Street-bloggen

Daniel Kederstedt

Daniel Kederstedt

Att JP Morgan Chase har problem vet vi vid det här laget.

Det har till och med artat sig så pass att det höjts undrande röster om det är dags för vd:n Jamie Dimon att kliva av. Riktigt där är vi inte än, och han kommer inte att göra det självmant.

Men banken har tvingats visa upp derivatförluster på närmare 6 miljarder dollar, utreds för att vara en spelare i skandalen där banker fifflat med liborräntan och nu senast stämts av New Yorks distriktsåklagare för vad Bear Stearns gjorde innan man ens förvärvade investmentbanken.

För att bara nämna något.

Med andra ord: Det jabbas rätt hårt just nu mot en aktör som för bara några år sedan var sönderkramad av politiker.

Märks det i kvartalsrapporten?

USA:s största bank mätt i tillgångar håvade in 5,7 miljarder dollar (39 miljarder kronor) under det tredje kvartalet – 36 procent högre än motsvarande period ett år tidigare. Samtidigt lyfte nettoomsättningen med 6 procent för att landa på 25,9 miljarder dollar. Så nej, det märks inte särskilt mycket.

Bryter vi ner siffrorna märker vi nämligen att banken gör 420 miljoner kronor i vinst per dag, eller 17,5 miljoner kronor per timme.

Vinsten slog också analytikernas förväntningar med råge. Vinsten förväntades komma in på 1:21 dollar per aktie – JP Morgan Chase landade på 1:40.

I kvartalsrapporten framkommer att man har satt undan 1,8 miljarder dollar för att tackla eventuella låneförluster, vilket är 26 procent mindre än för ett år sedan.

Intressant nog håvar JP Morgan Chase in hela 29 procent mer på bostadslånen. Vd:n Jamie Dimon säger sig tro att bostadsmarknaden har ”svängt runt ett hörn” och nu är på väg i rätt riktning, vilket förstås låter hoppfullt för de som vill se en amerikansk återhämtning. Men minns då också att det i flera år har pratats om att bostadsmarknaden är på väg åt rätt håll men att den därefter har fallit tillbaka.

Jamie Dimon bekräftar också att många låntagare ännu har svårt att betala av sina lån.

JP Morgan Chase väljer dessvärre att fortsätta lägga locket på rörande derivatförlusterna i London. Banken är känd som en större vinstmaskin och kan, hur galet det än må låta, skaka av sig 6 miljarder dollar i förluster. Men likväl hade det varit lägligt med lite mer information för att lugna aktieägarna.

Banken konstaterar i stort sett bara man har flyttat en kreditportfölj från den enhet där förlusten uppstod till investmentbanken. Denna kreditportfölj uppvisade bara en ”blygsam förlust”.

Aktien, noterad på NYSE, står i stort sett till inför öppning.

Även Wells Fargo, som precis som JP Morgan Chase har stämts för sina bolåneaffärer, redovisar en stark vinst. Banken drog in 4,9 miljarder dollar under det tredje kvartalet, vilket är 800 miljoner dollar högre än ett år tidigare. Omsättningen lyfte från 19,6 miljarder till 21,2 miljarder dollar.

Det var i linje med analytikernas förväntningar, men inte gott nog för aktiemarknaden. Wells Fargo faller med närmare 3 procent.

Om bloggen


Daniel Kederstedt är SvD Näringslivs korrespondent i världens ekonomiska huvudstad – New York. Med utgångspunkt från Wall Street rapporteras här om finansvärlden, börserna och det internationella näringslivet.

@kederstedt på Twitter