Här hånar Obama Romney för Wall Street

USA-valet När Barack Obama och Mitt Romney duellerade i tv-rutan förra veckan kom förvånansvärt lite att handla om Wall Street. Och så har det förblivit – finansmeckat har nästan hållits lite utanför presidentvalet hittills.

Barack Obama och hans allierade har däremot nu slutligen valt att väva in Wall Street i kampen mot den republikanske kandidaten. Det sker däremot på ett något… eh, udda sätt.

Innan vi kommer dit kan det dock vara läge att backa bandet.

Debatten modererades av Jim Lehrer, som under en väldigt lång tid var ankare på USA:s motsvarighet till public service-tv, Public Broadcasting Service (PBS). De har sänt tv-serien Sesame Street, eller Sesam som den heter i Sverige, och där en karaktär är en stor gul fågel vid namn Big Bird.

– Jag kommer att sluta med stödet till PBS. Jag kommer att sluta med andra saker. Jag tycker om PBS, jag älskar Big Bird. Faktum är att jag tycker om dig, också, sa Mitt Romney och nickade mot Jim Lehrer. Men jag kommer inte att… jag kommer inte att spendera pengar på det om jag måste låna från Kina.

The Corporation for Public Broadcasting som även samlar radions motsvarighet National Public Radio – får 445 miljoner dollar i år från staten för att kunna bedriva sin verksamhet. The Christian Science Moitor har mer om siffrorna bakom stödet.

Obama har inte riktigt kunnat släppa det där uttalandet från Mitt Romney.

Vid en välgörenhetskonsert igår skämtade han på nytt om Big Bird och Mitt Romney. Allt rimmar väl med att Obamas läger idag lanserar en ny tv-reklam där Big Bird har en framträdande roll.

Presidenten menar att Mitt Romney inte anser att det är Wall Streets girighet och dess ärkeskurkar som Bernie Madoff du behöver oroa dig för – det är Big Bird och Sesame Street.

Reklamen är officiell, men smått fånig och studentikos.

Mitt Romney är inte nöjd och vill får bort reklamen. Han säger i ett uttalande att det är ”oroväckande att presidentens budskap, presidentens fokus, 28 dagar innan valet är Big Bird”. Även skaparna bakom Sesame Street har gått till motangrepp eftersom de inte vill blanda sig in i politiken.

Själv är jag skeptisk till reklamen. Hade Barack Obama åstadkommit verkligt stora förändringar på Wall Street och visat att man går stenhårt åt girighet och håller de som gör fel ansvariga i en domstol (nu smids mest ekonomiska överenskommelser) hade det varit en sak. Men där är vi inte nu. Själv vill jag också allra mest ha en vettig diskussion om framtiden för Wall Street, om hur urholkad storreformen Dodd-Frank egentligen kan bli och om banker som fortfarande är för stora att falla. Men det kanske kommer när Big Bird lagt sig..?

Visa kommentarer (6 st)

Välkommen att säga din mening på SvD.se. Våra regler är enkla: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. För att få kommentera på SvD.se måste du registrera ett konto med Disqus eller använda ett befintligt konto på Facebook, Google, Yahoo eller OpenID.
Vänliga hälsningar, Maria Rimpi, chef SvD Näringsliv Läs reglerna i sin helhet

 • Anonym

  Med sin misslyckade politik på snart sagt alla områden så har väl Obama inget annat än sådant här trams att ta till.

 • Anonym

  Tja, det vore ju synd att påstå att svensk valrörelse är så mycket bättre; att avsiktligt missförstå motståndaren och förlöjliga det man påstod att denne sade ägnar man sig åt här också.
   
  USA har ett enormt handelsunderskott vs Kina. Man har ett enormt budgetunderskott. Är det något Obama ser som ett problem? Tydligen inte. Romney verkar åtminstone se en del av problemen. Om han sedan är trovärdig i att åtgärda dem är en annan sak.

 • Anonym

  Klickade hit via SvD’s länk på förstasidan om.  ”
  Romneys muppmiss blev en hård debatt”.
  Vad var missen, på vilket sätt hade Romney misstagit sig? Blandade han ihop figurerna eller kanalerna? Missen framgår inte av blogginlägget.

 • Anonym

  Mitt Romney vill minska skatterna på inkomster ÖVER $250.000 per år, alltså på över 1.3 miljoner per år med över 5 TRILLIONER DOLLAR per år.

  Vidare vill ha öka de MILITÄRA anslagen till Pentagon med 3 TRILLIONER dollar, UTÖVER vad Pentagon själva anser sig behöva eller vilja ha.

  Så om man ökar utgifterna och minskar inkomster med totalt 8 TRILLIONER dollar så kan man ju fråga sig om han förstår plus och minus.

  8 TRILLIONER måste lånas… från Kina? bara för att balansera en sådan vansinnes busget
  Att Mitt Romney då som enda exempel på hur han skall få ordning på denna budget säger att han skall sluta finansiera den enda oberoende och mest balanserade tv kanal och dess barnprogram visar bara hur lite koll han verkar ha på det mesta.

  Sanningen är att Mitt Romney kommer att kväva allt utom militär och subventioner till företag och icke-finansierade skattesänkningar till folk som inte behöver det.

  Trickle Down aka Supply Economics har aldrig fungerat och inte skapat ett enda jobb… bara ökade budget underskott och en ökad statsskuld.

 • Anonym

  PBS kostnad = 6 timmar krig

 • Anonym

  Till de som undrar vad missen består i:
   
  Ett av Romneys få förslag på minskade utgifter som framkom vid presidentdebatten var att släcka ned PBS.
   
  Det hade kunnat vara värd att dra upp om miljon och miljard var samma sak, men det är det inte.

Storbankstopp tror
på fortsatt börsfest

Aktiestrateg från USA: ”Vår optimism har stöd.”

Husrannsakan hos tidigare IMF-chef

Spansk skattepolis har gripit Rodrigo Rato.

Wikileaks släpper hackade dokument

Sony

Härrör från uppmärksammade attacken.

Webb-tv

”Att välja Nyrén blir
en krigsförklaring”

2 min | sca

Almgren: Konstigt om han tar över.