Annons

Wall Street-bloggen

Daniel Kederstedt

Daniel Kederstedt

När Barack Obama och Mitt Romney duellerade i tv-rutan förra veckan kom förvånansvärt lite att handla om Wall Street. Och så har det förblivit – finansmeckat har nästan hållits lite utanför presidentvalet hittills.

Barack Obama och hans allierade har däremot nu slutligen valt att väva in Wall Street i kampen mot den republikanske kandidaten. Det sker däremot på ett något… eh, udda sätt.

Innan vi kommer dit kan det dock vara läge att backa bandet.

Debatten modererades av Jim Lehrer, som under en väldigt lång tid var ankare på USA:s motsvarighet till public service-tv, Public Broadcasting Service (PBS). De har sänt tv-serien Sesame Street, eller Sesam som den heter i Sverige, och där en karaktär är en stor gul fågel vid namn Big Bird.

– Jag kommer att sluta med stödet till PBS. Jag kommer att sluta med andra saker. Jag tycker om PBS, jag älskar Big Bird. Faktum är att jag tycker om dig, också, sa Mitt Romney och nickade mot Jim Lehrer. Men jag kommer inte att… jag kommer inte att spendera pengar på det om jag måste låna från Kina.

The Corporation for Public Broadcasting som även samlar radions motsvarighet National Public Radio – får 445 miljoner dollar i år från staten för att kunna bedriva sin verksamhet. The Christian Science Moitor har mer om siffrorna bakom stödet.

Obama har inte riktigt kunnat släppa det där uttalandet från Mitt Romney.

Vid en välgörenhetskonsert igår skämtade han på nytt om Big Bird och Mitt Romney. Allt rimmar väl med att Obamas läger idag lanserar en ny tv-reklam där Big Bird har en framträdande roll.

Presidenten menar att Mitt Romney inte anser att det är Wall Streets girighet och dess ärkeskurkar som Bernie Madoff du behöver oroa dig för – det är Big Bird och Sesame Street.

Reklamen är officiell, men smått fånig och studentikos.

Mitt Romney är inte nöjd och vill får bort reklamen. Han säger i ett uttalande att det är ”oroväckande att presidentens budskap, presidentens fokus, 28 dagar innan valet är Big Bird”. Även skaparna bakom Sesame Street har gått till motangrepp eftersom de inte vill blanda sig in i politiken.

Själv är jag skeptisk till reklamen. Hade Barack Obama åstadkommit verkligt stora förändringar på Wall Street och visat att man går stenhårt åt girighet och håller de som gör fel ansvariga i en domstol (nu smids mest ekonomiska överenskommelser) hade det varit en sak. Men där är vi inte nu. Själv vill jag också allra mest ha en vettig diskussion om framtiden för Wall Street, om hur urholkad storreformen Dodd-Frank egentligen kan bli och om banker som fortfarande är för stora att falla. Men det kanske kommer när Big Bird lagt sig..?

Om bloggen


Daniel Kederstedt är SvD Näringslivs korrespondent i världens ekonomiska huvudstad – New York. Med utgångspunkt från Wall Street rapporteras här om finansvärlden, börserna och det internationella näringslivet.

@kederstedt på Twitter