Wall Street-bloggen

Daniel Kederstedt

Daniel Kederstedt

Kravaller och demonstrationer, mord och mordbränder.

Nej, att göra en nidfilm om profeten Muhammed är som bekant inte särskilt populärt.

Men det stannar inte där. Nyligen tog hackare från Mellanöstern konflikten till Wall Street. Såväl New York-börsen och Nasdaq OMX som sex finanshus – Bank of America, Citigroup, JP Morgan Chase, PNC, US Bank, Wells Fargo – angreps.

Enligt uppgifter lyckades hackarna enbart släcka bankernas sajter och det genom att skicka en enorm trafik i deras riktning.

En grupp av hackare, Izz ad-Din al-Qassam Cyber Fighters, har tagit på sig ansvaret för angreppen och lovar att dagligen fortsätta sin kamp så länge som nidfilmen ligger uppe på nätet. Även finanskvarteren i Frankrike, Israel och Storbritannien kan komma att angripas, hotar gruppen.

Enligt New York Times ska Izz ad-Din al-Qassam Cyber Fighters via bloggar ha uppmanat volontärer att knappa in på olika sajter och delta i attackerna.

Den amerikanska senatorn Joseph Lieberman har pekat finger mot den iranska regeringen och menar att de måste haft del iattackerna. Han får i tidningen också stöd av en expert.

Att bankernas sajter släcks ner är förstås allvarligt. Men samtidigt tycks attackerna enbart ha gjorts med religiösa och politiska motiv, snarare än ekonomiska. Det har alltså inte varit tal om att några pengar varit i fara. Däremot bör man sätta frågetecken kring hur bankerna har skött informationsgivningen till sina kunder rörande attackerna. Eller ja, snarare inte skött bör vi kanske säga.

Flera av de stora finanshusen har nämligen inte ens kontaktat sina kunder och förklarat varför de med ojämna mellanrum inte kunnat komma åt sina besparingar. Illa.

Fler bloggar